Pelesul Transilvaniei Castelul din Carei

Castelul Karolyi, locul din România care atrage anual peste 50.000 ...
foto avantaje.ro

Castelul Karoly din Carei a fost denumit de-a lungul timpului „Peleșul Transilvaniei” în schimb istoria sa nu a fost una la fel de liniștită deoarece a fost distrus și restaurat în nenumărate rânduri. Acesta a fost prima reședință a familiei Karolyi, datată la sfârșitul secolului al XV-lea.

Predecesorul castelului era o casă întărită de piatră construită de Károlyi Láncz László cu învoirea lui Matei Corvin. În anul 1592, în fața pericolului turcesc, casa este transformată de către Károlyi Mihály în cetate. Edificiului din piatră, care era până atunci și o fortăreață care apăra frontierele, îi erau adăugate șanțuri de apărare, o curte internă și bastioane în formă patrulateră. În 1699, baronul Károlyi Sándor a transformat cetatea.

Ulterior, în 1794 contele Károlyi József a ordonat dărâmarea castelului și construirea pe baza planurilor lui Joseph Bitthauser unui castel în stil baroc. S-a renunțat la sistemele defensive și castelul a fost transormat într-o reședință. Clădirea cu patru etaje avea o curte interioară, cramă și bastioane decorative. 

În perioada interbelică, ca urmare a unui acord dintre statul român și cel maghiar, obiectele de valoare rămase în castel (în special tablourile) au fost înapoiate familiei Károlyi.

Un moment memorabil rămâne, în viața castelului și a Careiului din perioada contemporană, vizita regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, în anul 1919. În perioada interbelică o parte a castelului este transformată în sanatoriu, iar restul găzduiește un cazino.

În timpul celui de-al doilea război mondial, cu acordul familiei Károlyi, funcționează aici o școală militară, transformată în spital militar în anul 1944. În perioada comunistă, castelul găzduiește instituții culturale de interes public: muzeul, casa de cultură și biblioteca orășenească. Astăzi, castelul găzduiește o expoziție muzeală de interioare istorice care redă ambianța de odinioară a castelului și o expoziție de istorie locală.

Impresionantă prin construcție e Sala Cavalerilor. Aici au loc diferite evenimente, de la piese de teatru până la concerte.

Impunătoarea construcție are 130 de încăperi, dintre care 10 sunt puse la dispoziția publicului. Au fost deschise sala de bal, dormitorul și biblioteca pe ale cărei rafturi se află peste 2000 de volume din secolele XVIII-XIX, cu o valoare de aproape 100 de mii de euro. O încăpere care îi atrage pe curioși e budoarul.

Va lasam pe voi sa decoperiti frumusetea impunatoare a castelului si sa va bucurati de linistea si aerul de odinioara.

surse historia.ro/ digi24.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s