Moftangioaca romanca pe Instragram-Conturi cu stil

IE TRADITIONALA ROMANEASCA - Motivul Panselute
foto Pinterest

De-a lungul timpului femeile romance au cautat intodeauna sa se ingrijeasca de propria imagine si se stie foarte bine ca la capitolul stil si frumusete nu o ducem rau deloc, ba dimpotriva, as spune ca ne clasam destul de bine. Vremurile se schimba la fel si moda. Sa vorbim despre moda si stil poate parea putin desuet, mai ales in aceasta perioada cand oamenii au multe alte preocupari. Recunosc, ca a fost o vreme in care m-a preocupat moda si am investit destul de multi bani in haine, dar odata cu maturitatea am inteles ca sunt lucruri mult mai importante decat un dressing plin :)) Asta nu inseamna ca astazi nu sunt atenta la imaginea mea, dar sunt mult mai ponderata.

Mai stim despre romance ca au si un defect(unele dintre ele) printre multitudinea de calitati. Le place sa copieze tendintele in moda de peste granitele tarii. Sa te inspiri mi se pare un lucru bun, pana la urma facem asta cu totii mai mult sau mai putin. Sa copiezi mi se pare aiurea daca nu adaugi macar ceva personal cat sa iasa o combinatie fericita. A te imbraca cu gust, a avea stil, atitudine nu este pentru toata lumea si nu inseamna sa te „branduiesti” din cap pana in picioare mai ales cand nu iti permiti acest lucru sau daca nu esti in stransa legatura cu lumea modei. Risti astfel sa cazi de multe ori in penibil. Observ cu tristete la unele „Fashioniste” mai tinere si accentuez „la unele”, o mostra teribila de lipsa de stil.

Nu o spun cu rautate, puteti sa imi sariti in cap, nu imi place in general sa jignesc pe nimeni, dar nu pot sa nu observ si sa imi expun opiniile. Sunt si foarte multe femei extrem de elegante care au un rafinament innascut si nu dobandit.

Am intalnit si cunoscut femei bogate cu vreo trei generetii in spate de familii instarite, de o decenta vestimentara extraordinara, la fel cum am intalnit si femei imbogatite peste noapte a caror vestimentatie si stil „striga” de prost gust.

Tot timpul imi vin in minte vorbele lui Ion Tiriac, care in cadrul unui interviu, intrebat fiind daca cheltuieste multi bani pe haine a raspuns, citez din memorie: ” Fiind un om bogat, nu ma uit niciodata la cat costa o haina, dar nu as cheltui niciodata foarte multi bani pe o carpa. Cunosc foarte bine cat inseamna pretul de productie si stiu ca, indiferent din ce material ar fi lucrata o haina, nu poate costa o avere. Platim bani pe brand si marketing. Oamenii care vor sa parvina fac des acest lucru. Un om bogat cunoaste valoarea oricarui lucru…” am incheiat citatul.

Exista astazi un trand puternic al femelior de a isi expune stilul in mediul virtual si asta este un lucru foarte bun, atunci cand au cu adevarat un stil. Sunt multe femei cu stil in Romania si nu as mai vedea sensul sa le pomenesc in acest articol. Sunt cunoscute de majoritatea celor care au cont de Instagram:)

Astazi am facut o selectie cu cateva conturi de Instagram cu stil, care îmi bucură privirea atunci când deschid feedul și care sper sa va inspire si pe voi in viata fashion de zi cu zi. In țări precum , Franța, Germania, Italia, Spania sunt foarte multe tipe care definesc bunul gust, sfidand opulenta.

Germania – sport, elegant, branduri de top – surprinzător de bine se mișcă unele doamne în domeniul modei VEZI PROFILUL

Spania – chic, feminin – îmi place ce văd în conturile fashion de 40  VEZI PROFILUL

Emmanuelle Koffi @emmanuellek_ VEZI PROFILUL

Daca iti place stilul minimalist cu o nota frantuzeasca chic, urmareste-o neaparat pe Emma. Aceasta posteaza outfituri simple, cu piese aparent banale, dar care impreuna formeaza look-uri cu adevarat speciale.

Emmanuelle Koffi | Vision | Storm Vision

AICI vei gasi mai multe conturi care sigur iti vor placea.

Pentru a avea un stil al tău trebuie să ieși din sfera „hainelor„.Stilul tău este un cocktail, un cumul de experiențe din trecut, vesele sau triste, de cultură generală, pe care ți-o cultivi prin fiecare informație pe care o asimilezi. Stilul și, mai ales cel vestimentar, vine cu timpul și cu experiența, împreună cu o cultură generală amplă. Toate aceste cocktailuri de cunoștințe te vor ajuta să poți jongla între haine scumpe, haine ieftine și multe altele.

Pentru ca domnul Caragiale( de la el a plecat inspiratia pentru titlu) este mereu actual, va las o descriere frumoasa publicata in 1893 in satiricul stil caragialesc.

Rromânca
 
I.L. CaragialeFiică de arendaș, de negustoraș, de funcționăraș, de avocățel, de ofițeraș, de popă — să fi fost papa bulgăroi, sârbotei sau grecotei — moftangioaica este româncă și prin urmare nobilă, et par conséquent nu poate suferi mojicimea.

Ea este patronesă în comitetul unei sau mai multor societăți române de binefacere sau de cultură națională.

Moftangioaica română vorbește românește numai avec les domestiques, încolo franțuzește — acu ia lecții de limba engleză.

În fiece zi, moftangioaica răstoarnă prăvălii întregi, de la raftul de sus până la cel de jos, căutând eșantioane și negăsind malheuresement niciodată ce-i trebuie. Bogată ca și săracă, adeseori i se-ntâmplă din distracție, când se uită negustorul în altă parte, să-i scape ceva în manșon sau sub rotondă.

Moftangioaica își oprește totdeauna cupeul de-a curmezișul străzii.

Pentru dânsa sunt numai două orașe în care poate trăi cineva: Paris et Bukarest.

Dânsa are unul sau mai mulți adoratori, nu de plăcere sau de pasiune, ci de datorie: o femeie de așa înaltă extracțiune trebuie să aibă un suivez-moi.

Bogată, n-are plăcere mai mare pe lume decât să-și arate unei amice sărace toaletele și să-i spuie prețul lor fabulos, și apoi proiectele, planul și devizul toaletelor viitoare.

Moftangioaica săracă este foarte discretă; de aceea, nu disprețuiește fondurile secrete, ba chiar din contra. Pentru cine conspiră, e prudent să evite pe moftangioaica română.

Crudă, adică necoptă, primește cadouri de la răscopți bogați; răscoaptă, face cadouri la săraci necopți, adică la cruzi:

     — Ah ! Crudule !

Când e vorba de lista „victimelor” ei, moftangioaica română uită șirul, numele și datele; are însă în privința aceasta despre amicele ei o memorie prodigioasă.

Când vrei să flirtezi cu moftangioaica, se rățoiește și fleorțăiește. Îi vorbești serios, râde; glumești, e foarte serioasă; o saluți, d-abia moțăie; o iubești, te spune târgului.

Moftangioaica e amatoare de înmormântări de lux. Trecând prin fața cluburilor, jalnica scoate capul afară din cupeu. După cimitir, un tour au bois, cu ochii plânși și cu chipul încadrat în dantelă neagră, este obligatoriu.

Moftangioaica e o româncă bravă: ea știe suferi, cu hotărârea și eroismul caracteristice românului, tortura concertelor clasice, fort en vogue astăzi… Astfel dacă-ți place muzica, ferește-te să mergi la acele concerte: de câte ori orchestra o avea un pianissimo, moftangioaica commencera à causer fortissimo

Moftangioaica suferă în general de stomac; oricând are să iasă în lume seara, nu mănâncă toată ziua în vederea corsetului. Astfel, e prudent să nu o prea iei la vals: suflarea ei te face să-ți aduci aminte cu mult regret de mirosul violetelor de Parma.

Poftită ori nepoftită, ea trebuie să se afle la toate balurile de rigoare, ale Curții, ale Societăților, ale lumii mari, la reprezentațiile prime, extraordinare sau de gală.

Ea e abonată la l’Indépendance roumaine și trebuie să figureze neapărat în „Carnetul” lui Claymoor.

Fiecare moftangioaică spune bucuros din fir în păr toată conversația care a avut-o cu Prințesa moștenitoare „aproape o jumătate de ceas” la balul din urmă de la Cotroceni. Câte moftangioaice au fost la bal — că nu lipsește una ! — vezi dumneata câte jumătăți de ceasuri a ținut acel bal minunat.

O moftangioaică gătită și împopoțonată de șapte ori mai scump decât s-ar putea explica prin mijloacele consortului d-sale, dacă o întrebi ce părere are despre prințesa:

     — Fie, moncher. nu zic ! E tânără, frumușică, si vous voulez; da’… prea e luxoasă !

Când vorbește de regină, zice: la pauvre !

La balul Curții mai ales, cum s-a abținut toată ziua de mâncare, abuzează de șampanie, de icre, de înghețată, de bomboane — nu de plăcere ori de lăcomie, nu !… de datorie… O dată supează cu un „amic”, pe urmă cu un curtezan, mai despre ziuă, se-nțelege, vine și rândul lui dumnealui: „Aide cocoșelule, la bufet !”. Așa, după înghețată, mănâncă iar icre moi, și după Pomery extra-sec frappé, iar ciocolată fierbinte. A doua zi, doctorul high-life se vede silit a-i prescrie o cutie și jumătate de capsule de ricin.

După fiecare bal du monde, a doua zi, caii doctorilor mondains aleargă până le iese limba de un cot.

Culmea supărării — să o scape din vedere Claymoor.

Culmea ambiției — un minister pentru bărbat și un secretariat pentru amic.

A ! să nu uit…

Când vezi două moftangioaice amestecându-și alifia de pe buze și țocăindu-se cu multă căldură, să știi că nu se pot suferi.

     — Ah ! Ma chère, je ne puis la sentir !

[Moftul român, nr. 5, 11 februarie 1893]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s