Noua frumusețe-sănătos, gras, frumos-Una dintre marile minciuni ale sec- XXI

Foto Printrest

Grasă si frumoasă, DA, dar sănătoasă în nici un caz! Cam de prin 2016, se tot promovează un curent occidental( bineînțeles)😁la care din ce în ce mai mulți tineri și nu numai, empatizează.

A fi gras și frumos nu este totuna cu a fi sănătos. Este necesar sa acceptam ca sunt lucruri pe care nu le putem schimba. Mai precis, felul in care suntem construiti: statura, formele fizice, culoarea ochilor etc. La fel cum se întâmplă și in cazul femeilor care au dat naștere. Este recomandat sa accepte ca, întreg organismul a suferit modificări majore și ca are nevoie de mult timp câteodată pentru a reveni la forma inițială. Suntem de cele mai multe ori bulversați de toată informația care circulă și cateodata nu mai știm să o culegem pe cea corectă. Ce este bine si ce nu este bine pentru noi? Astazi functionam mai mult după tipare si acesta nu este neaparat un lucru bun. Ni se livrează informații, ni se construiesc anumite concepte, iar noi, vrem sau nu, ne trezim ca le urmăm. Mai grav este, ca multe reviste, chiar si persoane publice promoveaza „noua frumusete”.

Daca pana acum cativa ani s-a promovat intens si deșănțat idealul de frumusete al femeilor ultra-filiforme, acum s-a trecut in extrema cealalta. Promovarea femeilor supraponderale,care se accepta, se simt extraordinar de bine in pielea lor si pe deasupra sunt foarte sanatoase. Cata ipocrizie! Hai sa fim seriosi si mai ales cinstiti! Nu imi sariti deocamdata in cap, „aveti putintica rabdare” , vorba lui Caragiale!

Cum sa te simti bine in propria piele fiind foarte gras?! Asta este una dintre marile minciuni cu care fiecare dintre noi ne-am hranit la un moment dat, cand acul cantarului a sarit prea mult. Este una dintre marile minciuni care umbla mai ales pe social media.

Nu inseamna ca cineva trebuie arătat cu degetul pentru modul în care arată sau pentru alegerile alimentare pe care le face. Toate femeile sunt frumoase, chiar și cele supraponderale. Orice femeie, indiferent de greutate, poate purta fusta scurta, colanti, pantaloni scurți dacă asta simte si mai ales daca se simte bine in propria piele. Greutatea nu ii poate lua unei femei farmecul sau meritele intelectuale pe care le are. Femeile supraponderale sunt modele de urmat, dar nu din punct de vedere al sănătății(alimentatiei), atunci când nu depun niciun efort pentru a scadea din greutate, indiferent de cauzele medicale care au dus la un dezechilibru. Un om supraponderal nu este, nu a fost si nici nu va fi vreodata sanatos. Poate parea ofensator la adresa oamenilor supraponderali, un articol care atrage atentia asupra aspectului estetic, dar acest articol NU atrage atentia asupra acestui aspect, ci asupra sanatatii persoanelor supraponderale. De aceea, trebuie facuta o diferenta foarte clara intre acestea: felul in care arati si starea ta de sanatate.

SUPRAPONDERABILITATEA inseamna ca propriul organism sufera si se afla intr-o permanenta stare inflamatorie. Asta spun medicii, forurile înalte, universitățile care fac studii, și, mai presus de orice, o confirmă numeroasele afecțiuni grave care au legatura cu o greutate peste normal.

Acest articol se dorește a fi cât se poate de constructiv pe o temă extrem, extrem de sensibilă: kilogramele în plus, mai exact, momentul în care am depășit cu mult normoponderabilitatea. Există o marjă destul de generoasă în cadrul căreia este stabilită normalitatea.

Când vorbim despre „gras și slab”, exprimăm doar păreri subiective, mai degrabă de ordin estetic. Ca să ne exprimăm precis și în acord cu știința, trebuie să facem referire la indicele de masă corporală (IMC), care reprezintă raportul între greutatea în kilograme și pătratul înălțimii în metri.

„Conform Organizației Mondiale a Sănătății, marja de normalitate pentru un adult cu vârsta de minimum 20 de ani este cuprinsă între 18,5 și 25. Cu alte cuvinte, o persoană cu înălțimea de 1,65 m nu are de ce să-și facă griji dacă are o greutate cuprinsă între 50 și 68 kg, chiar dacă această din urmă valoare ar putea să pară cam mare.

De aici în sus, până la 81 kg – adică până la un indice de masă corporală 30 – persoana este supraponderală și ar trebui să se preocupe deja de corectitudinea alimentației și de activitatea fizică.

Ceea ce trece de 30 se încadrează la obezitate și aici chiar încep pericolele. Însă limita superioară a marjei de normalitate nu este absolut fixă, ci este și ea interpretabilă. Pentru o persoană care are o activitate fizică intensă – fie că este vorba despre activitatea ocupațională, fie că este vorba despre practicarea unui sport – o mare parte din masa corporală o reprezintă masa musculară, ceea ce indică un organism puternic și sănătos.” Asta a fost o scurta si necesara paranteza, pentru a defini normoponderabilitatea.

Revenind putin la social-media, pe Instagram: Cosmopolitanuk se promoveaza intens „noua frumusete” si mi se pare iresponsabil, mai ales ca te adresezi in mod special tinerilor. Titlu de prima pagina: ”This is healthy!” Asta este sănătos! 

Parerea mea, ca nu este sanatos deloc!!

Hearst Magazines Subscriptions | Home | Hearst UK Official Online Store

Este de ajuns sa vezi o astfel de coperta si imediat sa empatizezi cu imaginea si cu mesajul, ceea ce este foarte periculos! Astfel de oameni care promoveaza genul acesta de mesaj, ii gasesti frecvent si pe retelele de socializare…din pacate. Inainte de a ne apuca sa promovam concepte, trebuie ne documentam foarte bine. De aceea, cred ca cei care au puterea de a influenta opiniile celorlalti au o mare responsabilitate. Sa fim foarte atenti cand dorim sa transmitem sau sa promovam un stil de viata.

Referitor la documentare, un ultim studiu, arata ca in prezent, România se situează pe nişte locuri fruntaşe la obezitatea adulţilor şi a copiilor în Europa. Studiile au demonstrat faptul că obezitatea şi supraponderea afectează circa 73% din populaţia adultă a ţării, obezitatea fiind prezentă în aproximativ 36% de cazuri, iar supraponderea în 37% dintre cazuri. Nu stam deloc bine!

Poate ca cel mai indicat ar fi sa ne oprim o clipa si sa ne armonizam cu intreg universul. Sa fim atenti la intrega Creatie si sa urmam exemplul. Tot Universul este intr-un perfect echilibru, iar noi facem parte din el. Orice este in plus sau in minus ne afecteaza. Apa este vitala. Este hrana unei plante. Dar daca udam planta in exces, aceasta moare, la fel si daca o udam prea putin. Daca avem grija sa ii dam atata apa cata are nevoie, ea se va dezvolta armonios. Asta reprezinta echilibrul. Nu numai in alimentatie, in tot ceea ce facem…

Grase si frumoase, DA! Sanatoase, NU!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s