Află de ce iubesc străinii Bucureștiul-Iată ce poți face o zi prin Capitală

Conform datelor INS, in ultimii ani, exceptand anul pandemic 2020, Bucurestiul a fost vizitat de aproximativ 2,08 milioane de turisti, dintre care 1,21 milioane de straini si aproape 870.000 de romani.

Probabil ca Bucurestiul nu iti este cel mai strain oras; l-ai vazut de cateva ori pana acum, dar de fiecare poate in fuga. Te-ai gandit vreodata ca l-ai putea vizita ca un turist adevarat, asa cum vizitezi orice oras din strainatate? Bucureștiul are multe de oferit: un centru istoric care pastreaza inca patina timpului, cladiri istorice, bijuterii arhitecturale, biserici si cladiri-simbol, hanuri de poveste si multe spatii verzi in care sa te plimbi relaxat. Inainte de toate, gasesti AICI cele mai cool locuri din Bucuresti.

Pentru cei care nu si-au gasit pana acum timp sa descopere Bucurestiul, dar si pentru cei care il viziteaza pentru prima data, venim cu sugestia unui circuit de o zi prin Capitala, in care sunt mentionate cateva dintre cele mai reprezentative si mai frumoase atractii turistice, dar si cele mai bune terase unde să îți potolești foamea și setea 😁 Le găsești AICI

Iata ce ai putea vizita intr-un circuit de o zi prin Bucuresti!

Cladirea-simbol a Bucurestiului, Palatul Parlamentului, este punctul de plecare in acest circuit. Daca te numeri printre norocosi si momentul vizitei tale in Capitala nu coincide cu un mare eveniment care sa atraga foarte multi turisti, atunci poti sa vizitezi cladirea fara sa pierzi prea mult timp. In caz contrar, multumeste-te sa vezi Palatul Parlamentului doar la exteriorsi consoleaza-te cu gandul ca o vei face gratis.

Indreapta-te apoi catre Bulevardul Unirii (sau zona “La Fantani”), construit in perioada comunista dupa marele cutremur din 1977. Noul bulevard al “micului Paris” a fost gandit sa detroneze celebrul Champs-Elysee al capitalei pariziene, avand o multime de fantani arteziene spectaculoase pe cei 3,5 km lungime.

In zona Piata Unirii (pe partea dreapta venind dinspre Palatul Parlamentului) poti sa vizitezi Patriarhia Romana, situata pe Dealul Metropoliei, locul in care s-a semnat (la 1859) prima unificare a Principatelor Romane.

Daca nu, poti face stanga in Piata Unirii si sa te indrepti catre Centrul Istoric (sau Centrul Vechi). Chiar la intrarea in centrul vechi vei descoperi celebrul Hanul lui Manuc, un complex superb construit la inceputul secolului XIX, care pastreaza chiar si dupa renovare ceva din farmecul de odinioara. Nu mai este frecventat de negustorii si targovetii de altadata, dar chiar si asa te vei putea bucura de atmosfera si arhitectura deosebita a locului. Rezerva-ti ceva timp pentru o vizita mai indelungata la han, ca sa te poti rasfata cu bucate traditionale si ospata cum se cuvine, cu o cana de vin boieresc.

Dupa ce iesi pe poarta hanului, ia-o la stanga, caci la doi pasi se afla ruinele fostului Palat Voievodal, prima curte domneasca ce dateaza din vremea lui Mircea cel Batran.

Lasa in urma istoria si plimba-te pe stradutele centrului vechi, impestritate cu cafenele si restaurante, terase inflorite si lume venita din multe colturi ale lumii. Dincolo de aceasta lume colorata, pe o strada veche(Smardan), se ascunde un superb lacas de cult, scapat ca prin minune de pofta nestavilita de demolare a comunistilor: Manastirea Stavropoleos.

foto Pintrest

Nu te sfii si calca-i pragul, pentru ca vei descoperi o oaza de liniste si o bijuterie arhitecturala care te va lasa mut de uimire.

Apoi, la intersectia strazilor Smardan si Lipscani, iti va iesi in cale una dintre cele mai reprezentative si mai impunatoare cladiri ale Capitalei: Banca Nationala a Romaniei (BNR). Daca iti organizezi din timp vizita in Bucuresti, poti face rezervare (printr-un simplu email) pentru o vizita in interiorul cladirii, care este remarcabil.

De la Banca Nationala ai doua variante de continuare a traseului:


una, mergand pe strada Lipscani pana pe Calea Victoriei, cea mai eleganta artera bucuresteana inca din perioada interbelica (unde poti vizita Palatul CEC si Muzeul National de Istorie – in partea stanga, sau Casa Capsa, Cercul Militar NationalPalatul TelefoanelorPalatul Regal, care a apartinut Casei Regale in perioada 1881-1947 si Palatul Cantacuzino, care gazduieste Muzeul National “George Enescu” – in partea dreapta);


a doua, mergand pe strada Smardan pana pe bulevardul Regina Elisabeta, la Piata Universitatii. Nu inainte insa de a arunca un ochi si prin Pasajul Macca-Villacrosse, care a fost sediul primei burse de valori din Bucuresti.

Discovering Bucharest: The Macca-Villacrosse Passage
foto

Dinspre Piata Universitatii (flancata de Universitatea construita in 1864 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, de Teatrul National, renovat recent, Palatul Sutu si Spitalul Coltea), plimba-te pe Bulevardul Magheru pana spre Piata Romana; poti devia usor spre Gradina Icoanei, o zona intima si linistita a vechiului Bucuresti, in care vei gasi o alta cladire ce aminteste de trecut: Scoala Centrala.

Treci de Piata Romana si inainteaza catre Piata Victoriei, unde vei vedea cladirea Guvernului RomanieiMuzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”Muzeul Taranului Roman si Muzeul National de Geologie.

Chiar daca circuitul ti se pare lung, trebuie sa stii ca nu poti parasi Bucurestiul fara o plimbare scurta prin Parcul Kiseleff sau una mai lunga, prin Parcul Herastrau

Parcul Herastrau SeeBucharest.ro
foto

Istoria Parcului Herastrau începe prin 1800, când bucureștenii, îmbrăcați la 4 ace, veneau pentru a se plimba pe malul lacului. Este adevărat că arheologii au găsit dovezi ale faptului că zona este locuită din paleolitic, însă abia la începutul sec. al XX-lea se amenajează locul din jurul lacului, prin asanarea zonei mlăștinoase odată cu expoziția „Luna Bucureștilor” din 1936.

Odată cu înființarea parcului, pe când purta numele de Parcul Național, a luat naștere și Muzeul Național al Satului, unul dintre primele muzee etnografice în aer liber, la ideea profesorului Dimitrie Gusti.

Nu rata Casa Miței Biciclista, situată în apropiere de Biserica Amzei i-ar fi fost acordată Miţei de către viitorul rege Ferdinand I, unul dintre admiratorii săi.

Tânăra era considerată o cocotă de lux, fiind curtată de cei mai influenţi bărbaţii ai vremii. Se spune că Octavian Goga, Nicolae Grigorescu şi chiar regele Manuel al Portugaliei au admirat frumuseţea Miţei. Presa vremii relata că Miţa a frânt multe inimi în tinereţea sa, deşi regele Manuel o ceruse insistent de nevastă, ea îl preferase pe doctorul Nicolae Minovici, fondatorul societăţii „Salvarea”.

Spiritul său excentric a fost observat şi de ziaristul George Ranetti care i-a oferit porecla de Miţa Biciclista după ce a observat-o în timp ce se plimba pe bicicleta pe Calea Victoriei, la sfârşitul secolului XIX. În fapt se spune că Miţa a fost prima femeie care a pedalat în pantaloni pe bicicletă. Arhitectura casei este fabuloasă, fiind inclusa in patrimoniul national.

Daca vrei sa poposești peste noapte in Bucuresti, AICI gasesti cele mai bune oferte de cazare incepand de la 80 de lei.

sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s