În România există o singură mumie egipteană

Foto Printrest

Conform celor de la Urban.ro, o singură mumie exista in muzeele din Romania. Obiectul a fost retras din muzeu pentru restaurare, insa din lipsa fondurilor, nu va putea fi disponibil public pentru inca 3-5 ani

Datorita unei donatii catre Societatea Ardeleana pentru Stiintele Naturii din Sibiu din 1907, Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder”din cadrul complexului muzeal Astra Sibiu are in portofoliu o mumie egipteana originala, care pana de curand a fost disponibila publicului larg pentru vizionare.

Mumia face parte dintr-o descoperire arheologica de la Gamhid, localitate la 150 km de Cairo, unde intr-o expeditie cu finantare ungara, austriaca si poloneza au fost gasite 70 de mumii.

Conform informatiilor oferite de muzeu, mumia egipteana a apartinut lui Hermann von Hannenheim, care a primit-o in calitate de consul la Cairo pentru activitatea de lobby pe care a facut-o pentru permiterea escavarilor din Egipt la inceputul secolului XX. Pe langa mumie, muzeul expunea si scrisoarea fiicei lui Hermann von Hannenheim in care povesteste cum a intrat tatal sau in posesia mumii si cum a ajuns aceasta la Sibiu.

In Egiptul Antic, faraonii, inaltii demnitari si oamenii de rang inalt erau cei care dispuneau de ritualul inmormantarii intr-un sarcofag, in interiorul unei piramide. Exponatul aflat la Sibiu este un inalt demnitar, conform detaliilor sarcofagului: lemnul folosit este dintr-o singura bucata.

Mumia este pictata direct pe fata, nu pe masca, ceea ce a indicat ca obiectul din patrimoniul muzeului este un barbat, procesul de mumificare pentru femei fiind cu o pictura pe masca. De asemenea, inscriptii sunt si pe labele picioarelor, unde sunt pictati doi sacali, animalele sacre ale zeului mortilor, Anibis.

Recent, directorul Complexului National Muzeal ASTRA, Ciprian Stefan, a explicat ca va mai dura pana ce mumia va putea fi observata de public. “Anul acesta nu sunt sanse (sa fie expusa publicului mumia – n.r.). Noi am aplicat pe niste linii de finantare sustinute de fondul ambasadorial al SUA, ca sa continuam ceea ce inseamna conservarea mumiei. Deci, mumia mai degraba de trei-cinci ani nu va putea fi vazuta de catre vizitatori“, a declarat acesta. Din 2019, mumia de la Sibiu nu mai poate fi vazuta de public. Ea a fost mutata din Muzeul “Franz Binder”, aflat in centrul orasului, in laboratorul de conservare restaurare al muzeului in aer liber aflat la marginea municipiului.

Sursă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s