Cel mai cald lac din Europa se afla in Romania si a intrat in Cartea Recordurilor

Imagini pentru lacul ursu helioterm
foto

Cateva recorduri mondiale definesc Lacul Ursu din staţiunea Sovata, judetul Mureş: este cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp, şi este singurul lac natural din lume despre care se cunoaşte, fără nici o indoială, data exactă la care s-a format.

Este vorba de anul 1875, când, la 27 mai, a avut loc o prăbuşire de teren, creându-se astfel o formaţiune geologică, de natură carsto-salină, potrivit Business Magazin.

Lacul Ursu şi-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs. Lacul este înscris în lista monumentelor naturale ale României.

Apa lacului deţine proprietăţi unice în intreaga Europă şi este recomandată pentru băi de aproximativ 20 -30 de minute (10 – 15 minute pentru copii), pentru tratarea diferitelor afecţiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare.

Nămolul care se formează pe fundul lacului este şi el folosit în diverse tratamente. Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificaţiile concentraţiilor saline ale apei lacului şi încălzirea inegală a acestor straturi de către radiaţia solară”.

Un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, al doilea record fiind că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este singurul din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.

Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri şi este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata – Aluniş, Roşu, Verde, Negru şi Mierlei – primind denumirea datorită formei sale, care seamănă cu o blană de urs desfăşurată.

După deschiderea sezonului de balneaţie, undeva în luna iunie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade Celsius, iar apoi temperatura scade treptat, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase.

In statiunea Sovata se poate ajunge cu mai multe mijloace de transport, astfel:

1. Cu trenul:

– pe ruta Bucuresti – Oradea, cu schimbare la Blaj sau Teius, spre Praid, pana la gara Sovata, apoi cu autobuzul pana în statiune (4 km);

– pe ruta Targu Mures – Baile Sovata (gara mica), pe linie ingusta (74 km), apoi cu autobuzul (2,5 km);

– pe ruta Bucuresti – Oradea, pana la Sighisoara, apoi cu autobuzul (69 km, curse regulate);

– pe ruta Deda – Tîrgu Mures – Razboieni, pîna la Tîrgu Mures, apoi cu autobuzul (64 km, curse regulate) sau cu trenul pe linia îngusta;

2. Cu mijloace auto:

– E 15 de la Sighisoara sau de la Tîrgu Mures, pîna la Balauseri, apoi DN 13 A, prin Sangeorgiu de Padure pîna la Sovata (Balauseri – Sovata, 36km);

– DN 15 sau DN 15 A pîna la Reghin, apoi drum modernizat, prin Eremitu, pana la Sovata (44 km);

– DN 13 A de la Odorheiu Secuiesc prin Corund si Praid (43 km);

– DN 12 sau DN 12 C pana la Gheorgheni, apoi DN 13 B, prin Bucin, pana la Praid (54 km) si DN 13 A pîna în orasul Sovata (6 km);

Impreuna descoperim Romania! Daca vi s-a parut interesant acest articol, nu ezitati sa distribuiti povestea mai departe!

Surse: descopera.ro/digi24.ro/ vizitsovata

7 gânduri despre &8222;Cel mai cald lac din Europa se afla in Romania si a intrat in Cartea Recordurilor&8221;

 1. În general România este splendida!
  În special , Bucureștiul si stațiunile aferente.. sunt SPLENDIDE!
  (părerea mea!) Felicit pe cei care se implica 👍👋💗

  Apreciat de 1 persoană

 2. Ați avut o idee NEMAIPOMENITA făcând o descriere atât de amănunțită a lacului Ursu, a posibilităților de a se ajunge la Sovata!!! Vă mulțumesc foarte mult și vă felicit!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mai sunt si oameni care se implica în a publica ce e bun în Romania,nu numai a critica. Pacat însa ca purtem spune lucruri bune aproape numai despre frumuseti naturale si nu despre oamenii ei(politicieni)!Bravo!

   Apreciat de 1 persoană

 3. Am fost la Sovata, respectiv lacul Ursu 3 ani la rind, (vreo 24 de ani in urma). Iubitoare de inot, petreceam multe ore in apa care te tine la suprafata, fiind f. sparata. Inconjurat de un munte de sare, tot alb, parea iesit dintr_un peisaj de basm. Merita sa petreci un concediu acolo, iti calmeaza durerile reumatice

  Apreciază

 4. Avem o tara superba cu tot ce.i trebuie, pacat ca nu avem un ministru al turismului care sa formeze o echipa adevarata si sa promoveze romania! Cred ca aveam mai multi turisti pe timoul luo Ceausescu!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s