5 beneficii ale cafelei pe care NU le cunoști

1. Cafeaua imbunatateste nivelul energetic si te face mai inteligent

Cafeaua ajuta oamenii sa se simta mai putin obositi si creste nivelul de energie. Acest lucru se intampla, datorita continutului de cofeina, care este un stimulent. Cofeina este cea mai consumata substanta psihoactiva din lume.

Dupa ce bei cafea, cofeina este absorbita in sange, iar de aici ajunge direct in creier. In creier cofeina blocheaza adenozina, o substanta din interiorul celulelor care este sursa de energie, dar care poate deveni distructiva cand esti supus stresului.

Multe studii au dovedit faptul ca substantele nutritive din cafea imbunatatesc variate aspecte ale functionarii creierului, incluzand memoria, starea, vigilenta, nivelul energetic, timpul de reactie si functiile mentale generale.

Mai multi antrenori au declarat ca dupa consumarea unei cesti de cafea sportivii si-au imbunatatit simtitor viteza de reactie, in special in cazul celor foarte obositi.

2.Cafeaua reduce riscul de cancer la ficat si ciroza

Cafeaua contine o substanta denumita praxatina. Aceasta incetineste dezvoltarea tesuturilor maligne in cazul cancerului la ficat sau al cirozei hepatice alcoolice.

3.Colesterolul scade datorita cafelei

Ca si ceaiul, cafeaua contine antioxidanti care contribuie la cresterea colesterolului bun (HDL) si la scaderea inflamatiilor din organism, ceea ce contribuie la mentinerea unei sanatati de fier a inimii.

4.Cafeaua iti protejeaza ficatul

Ficatul este un organ extraordinar, care are rolul unor sute de functii. Cateva boli cunoscute care afecteaza ficatul sunt hepatita, ficatul gras si multe altele, care pot conduce la ciroza. Interesant este ca, cafeaua protejeaza de ciroza ficatul, in asa fel incat oamenii care beau 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi au un rist mai mic de ciroza cu pana la 80%.

Chiar daca cercetarile pe aceasta tema sunt, inca, insuficiente, se pare ca, odata cu un consum regulat de cafea, scad si sansele de aparitie a cirozei si a altor boli ale ficatului. O posibila explicatie a acestui fenomen este aceea ca acidul clorogenic, cafeina si acidul cafeic din cafea pot preveni inflamarea ficatului si inhiba celulele canceroase.

5.Cafeaua are efecte benefice asupra creierului

Un consum moderat de cafea reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer, a dementei si a bolii Parkinson, sugereaza studiile. Antioxidantii din cafea au capacitatea de a preveni distrugerea celulelor cerebrale si sporesc efectul neurotransmitatorilor implicati in functia cognitiva. Alte studii preliminare au aratat si ca persoanele care beau cafea si ceai prezinta un risc mai mic de dezvoltare a unei forme de cancer cerebral.

Boala Alzheimer este cea mai intalnita boala neurodegenerativa si generatoare a dementei. Acestea afecteaza oamenii peste 65 de ani si nu exista un leac pentru cele doua.

Insa, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le cunosti pentru a preveni aceste boli. Printre aceste lucruri se regaseste si mancatul sanatos si exercitiile, insa consumul de cafea are efecte incredibile. Mai multe studii au aratat ca bautorii de cafea au un risc redus cu 65% pentru aceste boli.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s