Nu există: „Eu nu invidiez pe nimeni”

 „Invidia este un fel de întristare pentru fericirea de care ni se pare că se bucură egalii noștri”, spunea Aristotel.

Mulți se bat cu pumnul în piept că nu cunosc acest sentiment. Ahh, imposibil, deoarece nici un sentiment omenesc nu ne este străin!

Invidia este cea care îi face pe oameni să uite că mai există bucurie, cu timpul invidia degenerând într-o permanentă sursă de nemulțumire și de tensionare a relațiilor cu cei din jur. Invidia se naște dintr-o posibilă poziție de inferioritate și afectează, în primul rând, respectul de sine.

Invidia apare când te compari în permanență cu ceilalți.

Majoritatea dintre noi am fost educați prin comparație, am primit mesaje de genul: „Ai văzut cât de ordonată este Z”, „De ce nu ești și tu la fel?”, „Ai văzut ce cuminte este Y, tu de ce nu ești?”, „Vezi ce note mari ia X?”, „Tu de ce nu ești în stare?”, fapt care a dus la dezvoltarea stării de rivalitate în relațiile noastre, dar și a stării de invidie la adresa amicilor noștri care aveau rezultate mai bune decât ale noastre.

Invidia nu trebuie să fie neapărat nocivă, adică starea de ură profundă pentru ce bunuri sau calități are altcineva sau necaz pe succesul altuia. Invidia poate fi mai puțin nocivă, poate fi simțită precum o ușoară stare de disconfort în prezența acestora sau ca un sentiment de neputință și tristețe, iar asta vine tot din comparația cu ceilalți.

Raportându-ne mereu la ceilalți, consumăm energie inutil și nu mai reușim să ne urmăm propriile idealuri. La un moment dat competiția te poate stimula, însă la cea mai mică nereușită stimă de sine se va reduce brusc. 

Mulți dintre cei care se raportează cu invidie la cei din jur nu sunt dispuși să facă modificări în comportamentul lor, cum ar fi să depună mai mult efort, să învețe mai mult, să schimbe ceea ce le aduce suferință, doar se complac și așteaptă să obțină diferite lucruri fără a fi dispuși să muncească pentru a le avea.

Invidia este o stare de suferință psihică, iar atunci când nu suntem conștienți de ea produce ravagii la nivel emoțional și ne afectează relația cu noi înșine, dar și cu cei din jur.

Viața nu le oferă oamenilor în mod egal anumite bunătăți sau anumite calități. Variația aceasta este, într-un fel, seducătoare, își are farmecul ei, fiindcă stimulează omul.

Oamenii drepți și puternici nu invidiază, ci se ambiționează să facă câte ceva mai bun și mai folositor pentru ei sau pentru cei pe care au șansa să-i conducă. Reușita unora trebuie să constituie un exemplu, să stârneasca, chiar cu riscul de a întâmpina unele greutăți. Fiindcă nimic nu se obține fără luptă, fără sacrificii, fără pasiune, fără timp dăruit scopului.

În vremurile noastre tot mai mulți râvnesc la viețile altora, dar fără să facă măcar un pas spre a putea atinge culimile ce ne stau la dispoziție tuturor…

Dacă vrei să obții ceva, fă ceva!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s