Cum putem depăși astenia de primăvară cu metode japoneze

Oricât de mult am iubi primăvara, anotimpul care reînvie toată natura, din păcate frumoasa primăvară aduce cu ea și cunoscută „astenie de primăvară”.

Astenia de primăvară este una dintre cele mai frecvente condiții medicale care ne afectează în acest sezon. În ciuda faptului că simptomele sale se manifestă pe o perioadă relativ scurtă de timp, această tulburare provoacă stări ce sunt confundate adesea cu cele ale depresiei sau ale anxietății.

Ce sunt asteniile de sezon?

Asteniile de sezon reprezintă tulburări care ne afectează la schimbarea anotimpurilor și apar ca o consecință a incapacității de adaptare a organismului la noile modificări care se petrec în mediul înconjurător.

Odată cu tranziția dintre sezoane, în corpul nostru au loc anumite dereglări care ne afectează atât starea mentală cât și cea fizică. Astfel:

 • Crește producția de melatonină, hormonul care generează senzația de oboseală. Nivelurile sale crescute generează starea de somnolență și lipsa motivației.
 • Scade producția de serotonină, hormonul care influențează apetitul și starea de spirit. Din această cauză resimțim stări de oboseală și anxietate.
 • Ritmul circadian este afectat; în funcție de sezon, corpul este obișnuit cu anumite ore de trezire și de culcare, motiv pentru care își pierde reperul la tranziția dintre anotimpuri.

Drept urmare, aceste afecțiune poate interfera cu activitățile zilnice pe care le desfășurăm în mod obișnuit, generând simptome ușor de confundat cu cele ale depresiei.

Cum se definește astenia de primăvară?

Astenia de primăvară se poate defini drept o tulburare care apare la trecerea dintre iarna și primăvară. Astenia de primăvară este generată de intensificarea bruscă a luminii pe timpul zilei, motiv pentru care manifestările sale își pot face simțită prezență și în urma eclipselor solare. De asemenea, astenia de primăvară apare pe fondul dificultății de adaptare a organismului la noua rutină de somn și de alimentație. Schimbările hormonale care au loc în această perioadă se numără și ele printre cauzele care declanșează episoadele astenice.

”Febra de primăvară”, așa cum se mai numește această tulburare nu reprezintă o boală în sensul real al cuvântului, ci este mai degrabă o condiție medicală.

Potrivit ultimelor cercetări, 1 din 10 persoane este afectată de astenia sezonieră.

De ce suferi de astenie de primăvară?

Cu toate că astenia de primăvară este o afecțiune foarte comună în rândul pacienților în perioada de an pe care o parcurgem, cauzele sale nu au fost stabilite cu exactitate. Totuși, specialiștii oferă câteva posibile explicații care cauzează acest fenomen ce ne afectează corpul la tranziția anotimpurilor.

Potrivit acestora, una dintre cauze ar fi chiar dezechilibrele hormonale ce apar în urma modificărilor din mediul înconjurător (mai precis din punct de vedere al adaptării la lumină). Serotonina și melanina sunt principalii doi hormoni implicați, ale căror variații sezoniere supun organismul la anumite schimbări ce se petrec forțat. Prin urmare, apare febra de primăvară.

Totuși, instalarea stărilor caracteristice asteniei pot fi legate și de alimentația deficitară.

În cazuri izolate, astenia de primăvară poate să apară că o consecință a deficiențelor de vitamine și minerale.

Astenia de primăvară- simptome

Astenia de primăvară este o afecțiune care, în general, se manifestă printr-o stare de epuizare acută a întregului organism, de stări de melancolie nejustificate și, în formele mai severe, de episoade depresive.

Din cauza simptomelor care îi sunt asociate, astenia poate fi ușor confundată cu depresia, motiv pentru care diagnosticarea să poate fi un proces dificil. Pentru a distinge aceste două tipuri de tulburări, este important să identificăm simptomele febrei de primăvară:

 • Iritabilitate și anxietate;
 • Pierderea capacității de concentrare;
 • Tulburări de memorie;
 • Pierderea apetitului;
 • Migrene;
 • Oboseală;
 • Dureri musculare;
 • Scăderea tensiunii arteriale;
 • Apatie;
 • Melancolie;
 • Insomnii;
 • Lipsa motivării;
 • Dorința de a evita interacțiunile sociale;
 • Neglijarea aspectului fizic;

Un cunoscut profesor al Universității din Osaka, a descoperit câteva remedii care ne ajută să depășim mai ușor această perioada.

În primul rând ne spune că este extrem de important să ascultăm mai multă muzică în această perioada. Bine este că imediat după trezire să îți pui o melodie care îți place foarte mult sau de recomandat ar fi să asculți muzică lui Chopin.

Respirația profundă sau resetarea respirației

Tehnica de resetare a respirației este extrem de simplă, însă foarte eficientă în astenie. Ce trebuie să faci?

 1. Închide ochii, apoi inspiră pe nas numărând până la 7. Concentrează-ți atenția asupra aerului care pătrunde în plămâni.
 2. Ține-ți apoi respirația până când numeri din nou la 7.
 3. Expiră ușor, numărând până la 7. Expirul se poate face și pe gură, însă inspirul numai pe nas.
 4. Repetă această etapă timp de 7 minute.

La încheierea exercițiului, liniștea se va instala deja și simptomele anxietății vor dispărea. Pentru a beneficia la maximum de efectele benefice ale practicării acestui exercițiu de respirație ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi:

 • Retrage-te într-un loc liniștit atunci când practici acest exercițiu – poate fi vorba despre un colț al unei încăperi sau despre toaletă unui loc public, important e să ai parte de puțină liniște
 • Amplasează-ți o mâna pe stomac pentru a te asigura că respiri abdominal – asta înseamnă că atunci când inspiri abdomenul ar trebui să se umfle, iar când expiri, acesta ar trebui să se retragă
 • Încearcă să îți relaxezi mușchii din tot corpul atunci când practici acest exercițiu de respirație

Fă mișcare!

Ieși în aer liber să fă mișcare. Fie că optezi pentru plimbare, mers pe bicicletă sau alergat, orice formă de mișcare este un remediu natural pentru tratarea asteniei. Chiar si mersul pe jos spre seviciu daca acesta nu este foarte departe de casa.

Nu uita de hidratare!

Pentru o funcționare optimă a organismului, nu uita de hidratare. Corpul uman este făcut din 70% apă și este extrem de important să ne menținem proporția pentru a evita apariția durerilor de cap ori a altor afecțiuni.

Odihnește-te!

Nu-ți priva organismul de somn și încearcă să îți stabilești un program pentru odihnă.

Încearcă să te culci la o oră fixă în fiecare zi și apropie-te de cele opt ore de somn de care ai nevoie în fiecare noapte, pentru un organism sănătos și odihnit.

Consumă ceaiuri aromate și îndulcite.

Alimentația este și ea extrem de importantă. Iată câteva idei de alimente numai bune de consumat: Carne slabă; Pește; Produse lactate; Ouă; Macrou; Somnon; Sardine; Cereale integrale; Broccoli; Germeni de grâu; Salată verde; Urizic; Spanac; Mere; Citrice; Nuci; Struguri; Ciocolată neagră; Avocadă; Papaya; Mango; Ceai de ghimbir.

Nu uita de lucrurile care te fac fericită!

Fie că este vorba despre filmul preferat, o plimbare în parc, o excursie la munte sau achizițonarea unui anumit obiect, nu uită să faci lucrurile care îți plac și care îți aduc zâmbetul pe buze. Deși simți că ți-ai pierdut interesul pentru aceste lucruri care altădată te încântau, încearcă să te mobilizezi și să îți ocupi timpul cu activități care te fac fericită pentru a ieși din starea de melancolie în care te poate aruncă astenia de primăvară.

Hai că trecem noi și peste astenie!:))


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s