Știați că…?

Știați că țara noastră a dat naștere unora dintre cei mai extraordinari ingineri și oameni de știință din lume?

Nicolae Paulescu - Wikipedia
sursa-Wikipedia

Și unii dintre ei au schimbat cu adevărat lumea în care trăim astăzi? De exemplu, descoperitorul insulinei este un om de știință și profesor de medicină din România – Nicolae Constantin Paulescu.

Nicolae Paulescu a desfășurat o remarcabilă activitate de cercetare științifică în domeniul fiziologiei, privind în special metabolismulglucidelor, patogeneza diabetului zaharat, rolul pancreasului în asimiliția nutritivă, coagularea sângelui, mecanismul morții subite ș.a.

A profesat ca medic în spitalele din Paris şi, în paralel, a urmat cursurile de chimie biologică şi fiziologie la Facultatea de Ştiinţe din Paris.

Mulţi specialişti au considerat că românului i s-ar fi făcut o mare nedreptate şi că el este, de fapt, adevăratul descoperitor al insulinei. Motivul pentru care Paulescu n-ar fi fost preferat pentru Nobel ar fi constat, se pare, în atitudinea şi poziţia sa vehement antisemită.  

Cu toate acestea, cercetătorii canadieni Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best anunţă că au descoperit insulina. Ei spun că deşi Paulescu ar fi demonstrat eficacitatea substanţei pancreatice, acesta ar fi spus că injecţiile cu pancreina nu au efect. Astfel, în 1923, cei doi sunt premiaţi cu Premiul Nobel. Fiind conştient că este o nedreptate, fiziologul scoţian Ian Murray a iniţia o campanie internaţională pentru redresarea situaţiei. În 1969, lui Paulescu i-au fost recunoscute meritele de către profesorul A.W.K. Tiselius, vicepreşedinte al Fundaţiei Nobel, pentru descoperirea insulinei. Paulescu nu apucă să se bucure de recunoştinţa internaţională, el încetând din viaţă pe 19 iulie 1931. În 1990, el este numit post mortem membru al Academiei Române.

Distribuie

„Ca ştiinţă, medicina studiază omul şi-l studiază întreg, corp şi suflet, din punct de vedere morfologic, fiziologic şi patologic.” Nicolae Paulescu

„Medicul trebuie deci să fie, în acelaşi timp, un savant care iubeşte din tot sufletul ştiinţa medicală, adică ştiinţa omului; să fie o fiinţă care se jertfeşte pentru alţii, până la moarte şi, în sfârşit, să fie un învăţător al omenirii sau mai bine zis, un apostol al moralei.” Nicolae Paulescu

„Sunt tot atât de sigur de existenţa sufletului precum şi de oricare alt adevăr dovedit de ştiinţa experimentală.” Nicolae Paulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s