Tunelul medieval cu cascade de sub Oravita

foto

Daca am stii sa exploatam toate resursele Romaniei, am depasi multe tari din Europa, cel putin in domeniul turismului. Subteranul orașului Oravița, din județul Caraș-Severin, ascunde o adevărată  comoară, despre care puțini știu multe detalii. O rețea de tuneluri spectaculoase, căreia nimeni nu îi cunoaște cu exactitate traseul, deși este declarată de mult timp monument istoric.


tunele oravita (3)

Rețeaua de mari dimensiuni care străbate subsolul orașului pe sub case și străzi a fost construită timp de 21 de ani, între 1733 și 1754, pentru a drena apele pârâului Oravița, afluenții acestuia și apele menajere ale gospodăriilor din localitate, potrivit Express de Banat. Pentru vechimea sa, dar și a lucrărilor de artă, tunelul a fost declarat monument istoric.

tunele oravita (4)

Orașul subteran are cinci sectoare cu lungimea aproximativă cuprinsă între 100 de metri și doi kilometri, iar cel mai spectaculos și mai lung tronson este situat în orașul vechi, începând din apropierea barajului Lacul Mic. Tunelul are un diametru mediu de 4 metri, cu mai multe ramificații și ieșiri la suprafață, o parte obturate în prezent. Este construit din lespezi de calcar, iar pe alocuri din blocuri de tuf calcaros sau cărămidă. Podeaua, pe anumite zone, este din dale de piatră ce se păstrează și acum foarte bine.

Trei cascade subterane cu înălțimi între 1 metru și 4 metri fac și mai spectaculos peisajul. Speologii Asociației „Exploratorii”, cu sprijinul Asociației Speocaraș, explorează în această perioadă subteranele Oraviței, însă va fi nevoie ulterior ca primăria să dezvolte proiectele de reabilitare și dezvoltare turistică.

Tunelul are nevoie de reparaţii după care poate fi integrat în planurile de dezvoltare turistică ale Primăriei Oraviţa. Concret, poate fi amenajat un tronson pentru a fi vizitat cu barca şi un altul cu pasarele amenajate. Un alt tronson poate reprezenta un veritabil spaţiu de aventură, un tunel al groazei. Întreaga amenajare va reprezenta un important obiectiv turistic al regiunii, nu doar al Oraviţei, şi va reprezenta cu siguranţă un simbol local, asta daca autoritatile locale inteleg cu adevarat sa „exploateze acest dar pe care il au”.

Sa speram ca vor veni zilele in care mentalitatile autoritatilor locale si nationale se vor schimba in favoarea dezvoltarii Romaniei si pe plan turistic.

SURSA

Fotografii: Facebook Asociatia Speologica Exploratorii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s