Cum s-a format Padurea Letea in urma cu aproximativ 6000 de ani

Pădurea Letea este o atracție turistică de neratat pentru vizitatorii care ajung în Delta Dunării. Este uluitor să vezi cum plantele cresc pe nisipul rămas după retragerea Mării Negre și s-au adaptat pentru a supraviețui pe un sol nisipos. Caii sălbatici, flora și fauna din cea mai veche rezervație naturală din România, îi atrag pe turiștii români și pe cei străini, deopotrivă.

Dunele de nisip din Pădurea Letea, migrau, pe vremuri, dintr-o parte în alta

Pădurea Letea a luat naștere în urmă cu aproximativ 6000 de ani, după ce s-au retras apele Mării Negre. Nu este o pădure obișnuită, pentru că, în loc de pământ, plantele cresc pe nisip de fund de mare.

Toată zona protejată a Pădurii Letea este formată pe fâșii de copaci. Localnicii le numesc hasmaci, o denumire veche, probabil dată de turci, din vremea în care Dobrogea era pașalâc turcesc. În locul pe care se află dunele de nisip sunt mai mulți hasmaci, zone cu numeroși copaci.

Deoarece s-a format vegetație pe dunele de nisip, acestea sunt mult mai stabile și nu se mai mișcă dintr-o parte în alta, așa cum se întâmpla în trecut. Un localnic, ghid pentru turiști povestește că, în urmă cu zeci de ani, dunele erau plimbătoare, în funcție de direcția din care sufla vântul. Astfel, locuitorii din satul Cardon se mai trezeau cu dunele în curte, când bătea vântul mai tare.

Povestea cailor sălbatici din Pădurea Letea

Continuarea articolului AICI

Un gând despre &8222;Cum s-a format Padurea Letea in urma cu aproximativ 6000 de ani&8221;

  1. Caii din pădurea Letea sunt un dezastru ecologic. Un bun exemplu cum nu doar ”interesele meschine”, ci și sentimentalismele dezinteresate (și stupide) pot să distrugă natura.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s