Încercați testul alimentației de Ziua Mondială a Sănătății

Sanatatea ar trebui sa ne preocupe zilnic. Cunoastem bine voba aceea: „Daca esti sanatos poti sa le faci pe toate”. In cuprinsul articolului veti gasi un test extrem de interesant al celebrului Dr Oz.

Anual, la 7 aprilie, este sărbătorită Ziua mondială a sănătăţii cu scopul de a evidentia aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, schimbările climatice cu repercusiuni asupra sănătăţii, dar cel mai important de a intelege rolul alimentatiei in sanatate.

Hrana stă la baza vieţii. Este factor de acţiune permanentă prin care omul şi-a asigurat supravieţuirea în relaţia cu mediul înconjurător.

Hrana este elementul din mediu şi natură care asigură energia şi vitalitatea corpului, contribuind la bunăstarea şi sănătatea noastră.

O atenţie aparte se acordă comportamentului alimentar al omului care reflecta, cu fidelitate, civilizaţia.

În antichitate, opinia lui Platon era că societatea se construieşte în jurul modului în care oamenii produc şi consumă alimentele .

Interacţiunea dintre alimentaţie şi sănătate este una foarte veche, pe cât de veche, pe atât de actuală.

În prezent, orientarea este spre alimente care dau energie şi bunăstare, fiind cel mai aproape de compoziţia naturală de bază: integrale, naturale   (crescute pe soluri sănătoase), bogate în factori nutritivi şi care, în mod subtil, influenţează buna noastră dispoziţie, în virtutea esenţei şi semnificaţiei lor intrinseci.

Nevoia de hrană implică şi modalitătile de preparere şi consum care, alături de igiena personală, respiraţia corectă, activitatea fizică regulată, vitalitatea psiho-fizică şi spirituala, ne ajută să ne echilibrăm şi să dozăm hrana corpului şi a minţii, cântărind excesele dar şi lipsurile.

In teorie, stim cu totii cat de importanta este hrana pentru sanatate, dar practica ne da batai de cap. Traim in secolul vitezei, iar asta isi pune amprenta pe toate aspectele vietii noastre. Majoritatea oamenilor mananca pe apucate, in fuga, prea mult sau prea putin. Suntem tot timpul in alerta si doar din cand in cand suntem atenti la modul in care ne hranim. Atentie dam atunci cand organismul riposteaza. Se acumuleaza prea multe kilograme, apar boli cronice, oboseala, lipsa de energie si de concentrare.

Astazi va propunem sa faceti un test pentru a va da seama daca mancati mult, nesanatos sau dimpotriva mancati prea putin.

Acest test este recomandat de celebrul Mehmet Cengiz Öz ,cunoscut și ca Dr. Oz, medic cardiolog, autor, și prezentator de televiziune turc american (cu cetățenie dublă).

Ce trebuie sa faceti?

Pe parcursul unei zile intregi, asezati intr-un recipient toata mancarea pe care o consumati intr-o zi. Nu inseamna sa renuntati la mancare in acea zi, ci sa faceti sau sa cumparati o portie dubla din ceea ce doriti sa mancati. Spre exemplu: la micul dejun consumati un ou, o felie de paine si patru felii de sunca, aceleasi aleimente le asezati in recipientul folosit(un borcan sau un castron). Faceti asta si la pranz, cina, gustare sau ori de cate ori in ziua respectiva doriti sa mancati ceva. La sfaritul zilei veti constata singuri daca consumati prea multe alimente sau prea putine. Si mai faceti ceva! Amestecati toate acele alimente si imaginati-va ca asa arata in stomacul vostru. Constientizati voi singuri daca ii dati prea mult de munca propriului organism.

În general, organismul digeră alimentele în decurs de 24 până la 72 de ore. După ce ajunge în stomac, mâncarea se amestecă cu acidul gastric.

Urmează apoi intestinul subţire, unde resturile alimentare sunt expuse sucurilor digestive, bila şi enzimele din pancreas şi ficat. În medie, mâncarea trece de la stomac şi intestinul subţire în intestinul gros în 6-8 ore.

Cu toate acestea, acest proces depinde de anumiţi factori:

Cantitatea şi tipul de alimente consumate: Produsele bogate în proteine ​​şi alimentele grase, cum ar fi carnea şi peştele, sunt digerate mai greu decât alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele şi legumele. Dulciurile, cum ar fi bomboanele, biscuiţii şi produsele de patiserie, sunt mistuite într-un mod rapid.

Un studiu din anii 1980 relevă că în monoterapie timpul de tranzit prin intestinul gros a fost de 47 de ore pentru femei şi de doar 33 de ore pentru bărbaţi.

Alimentele ajunse în intestinul gros pot rămâne acolo mai mult de 12 ore, deoarece suferă o mutare ulterioară. Ganditi-va acum la ce va supuneti organismul.

Pentru o sanatate de fier, SĂ EVITĂM EXCESELE DAR ŞI CARENŢELE, ca să trăim cât mai bine o viaţă sănătoasă şi de lungă durată.

Practic a mânca sănătos înseamnă consumul echilibrat, în ansamblul său, din toate grupele alimentare:

 • Carnea, peştele şi derivatele lor
 • Laptele şi derivatele lor
 • Ouăle
 • Grăsimile alimentare (de origine animală şi vegetală)
 • Cerealele şi derivatele lor
 • Legumele-leguminoasele
 • Fructele
 • Zahărul şi produsele zaharoase
 • Condimentele
 • Băuturile nealcoolice

1/ ALIMENTELE INTEGRALE trebuie:

 • să asigure 50% din totalul energetic zilnic;
 • să fie bine echilibrate
 • să menţină starea de sănătate prin acţiune sinergică în organism:
 • Fructele si legumelese pot consuma între 5 – 7 porţii pe zi, cât mai variate, fiind o sursă de vitamine, minerale, fibre solubile şi insolubile, subtanţe fitochimice cu rol de protecţie antioxidantă pentru organism.Antioxidanţii sunt factori nutritivi care protejează celulele de vătămările produse prin oxidare.
 • Celulele folosesc oxigenul continuu ca să ardă alimentele şi astfel să producă energie, ca să elimine germenii şi subtanţele chimice, ca de exemplu pesticidele. În acest proces se formează substanţe numite radicali liberi care pot declanşa îmbolnăviri.
 • Poluarea mediului ambiant, fumatul, radiaţiile, prăjitul alimentelor în uleiuri generează radicali liberi la fel de nocivi. Alimentele sunt bogate în factori nutritivi care ne vin în ajutor pentru a dezarma radicalii liberi.Astfel sunt vitamina A, betacarotenul, vitamina C, zincul, seleniul .Prepararea alimentelor bogate în culori naturale – roşu, portocaliu, galben, verde, violet şi albastru –  asigură cantitatea adecvată de antioxidanţi. Consumul zilnic de fructe şi legume  ne aduce un curcubeu în farfurie pentru o  combinaţie optimă de antioxidanţi specifici, inclusiv carotenoizi prezenţi în legume şi fructe  roşii, portocalii şi verzi care protejează şi întreţin celulele sistemului imun.
 • Cerealele cu boabe integrale– proaspete, cu conţinut ridicat de fibre, care stimulează digestia şi elimină toxinele, sunt excelente pentru producerea de energie şi foarte nutritive: grâul considerat şi oul vegetal, orezul, secara, porumbul, meiul, hrişca .Unele personae sunt alergice la grâu şi de aceea îl vor evita.
 • Consumul cerealelor integrale sub formă de boabe, pâine, fulgi, paste, cereale pentru micul dejun,  cu adaos moderat de fructe uscate, pâinea integrală din grâu, secara, multicerealele, grahamul, grişul, patiseria dietetică, ne ajută să ne concentrăm mai bine, să fim mai liniştiţi, fără pofte alimentare, mai ales de dulciuri, fără oboseală şi plini de energie.

Alimentele integrale – cereale, fructe, legume, nuci, seminţe – sunt surse de carbohidraţi complecşi care în organism eliberează lent glucoza, astfel ca nivelul zahărului în sânge să se menţină normal, fără a urca şi coborî rapid.

Multe din alimentele integrale care se consumă în stare naturală, fără să fie sterilizate prin preparare temică, aduc astfel în organism o mare cantitate de enzime şi floră bacteriană în intestin, adică bacterii probiotice.

Echilibrul florei intestinale este astăzi un subiect de reevaluare ştiinţifică, dat fiind rolul său în digestie, asimilaţie, sinteza de vitamine şi apărarea imunitară.

2/ GRĂSIMILE asigură 25% din totalul zilnic de calorii. Cele saturate trebuie să fie în cantităti reduse, sub 20 gr/zi, colesterolul sub 300 mg/zi, fiind prezente în laptele integral şi derivatele nedegresate, în carne şi derivatele sale, în special carnea roşie.

Grăsimile nesaturate provin din surse de acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi cum sunt: nucile, seminţele, măslinele, sâmburii de struguri, inul, alunele, dovleacul, soia, grâul încolţit, susanul, floarea soarelui, cânepa,  porumbul şi peştele.  Acestea trebuie consumate zilnic întrucât conţin 2 acizi graşi esenţiali EPA şi DHA. Ei sunt numiţi esenţiali pentru că organismul nu-i produce şi trebuie aduşi zilnic prin alimentaţie: acidul linoleic-omega 6 şi acidul linolenic-omega 3.

Uleiul de măsline presat la rece  conţine acid gras omega 9. Prezenţa în meniul zilnic a acidului omega 3 ajută organismul să sintetizeze EPA/acidul eicosapentanoic şi DHA/ docosahexaenoic, cu roluri multiple în organism.

Uleiurile de peşte oceanic de apă rece, cum ar fi somonul sau macroul, sunt surse excelente de acizi graşi esenţiali, cu rol de protecţie cardiovasculară, de sinteze prostaglandine antiinflamatoare, de susţinere a sistemului imunitar.

3/ PROTEINELE asigură aproximativ 20% din totalul energetic zilnic şi pot fi de origine animală şi vegetală.

Proteinele animale conţin toti aminoacizii esenţiali şi anume leucina, izoleucina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan, valina, cisteina, lizina.  Cele vegetale se găsesc în cereale, fructe uscate şi mai ales în leguminoase – mazăre, fasole, linte, soia, năut.

Pentru a aduce aminoacizii esenţiali prin aport de proteine vegetale se vor consuma cereale şi leguminoase la aceeaşi masă. Cerealele sunt bogate în aminoacidul esenţial – metionina şi sărace în alt aminoacid  esenţial – lizina, iar leguminoasele sunt bogate în lizina şi sărace în metionină. Prin această combinaţie completă de proteine se asigură o sinergie a diferitelor principii nutritive.

Proteinele  de inaltă calitate, proteinele complete care conţin toţi aminoacizii necesari organismului, cei pentru creştere, esenţiali şi neesenţiali, sunt asigurate prin consumul de peşte,  carne slabă de pui , produse lactate cu conţinut redus de grăsime, ouă cu conţinut înalt în fosfolipide care ajută la eliminarea, în parte, a colesterolului rău, oul fiind condiderat proteina-etalon, atunci cand e consumat cu moderaţie ,  combinaţii de boabe şi seminţe.

4/ APA este cea mai importantă substanţă nutritivă pentru organism, în sensul că:

 • transportă substanţele nutritive în celule şi elimină reziduurile şi toxinele
 • menţine temperatura corpului
 • umezeşte tegumentele şi mucoasele reducand susceptibilitatea la raceli

Cum organismul nu face rezerve de apă, este nevoie continuu de apă ca să fie înlocuite pierderile prin transpiraţie, excreţie şi respiraţie.

Experţii recomandă în jur de  8 pahare pe zi, dar în perioada de caniculă e nevoie de mai mult.

Apa se bea înainte de apariţia setei, întrucât aceasta este primul semn al deshidratării .

E bine să evităm:

 • dulciurile rafinate
 • alimentele procesate în exces
 • produsele lactate cu conţinut crescut în grăsimi
 • sarea în exces
 • alcoolul ( se pot consuma două pahare de vin pe zi, în timpul mesei atunci când sunt deja alimente în stomac, vinul fiind favorabil digestiei, iar prin bogăţia în polifenoli, mai precis resveratrol, oferă o mai mare protecţie antioxidantă).
 • cantităţi excesive de cafea, ceai. Ceaiul băut cu moderaţie, mai ales cel verde, este o  sursă bogată în polifenoli, cu rol de antioxidant
 • produsele alimentare cu conservanţi şi aditivi
 • carnea roşie cu conţinut ridicat de grăsimi saturate
 • alimentele prăjite, precum şi uleiurile de gătit, grăsimile prezente în margarina, biscuiţi, pateuri
 • mesele prea copioase seara, înainte de culcare
 • dietele drastice pentru cura de slabire care pot duce la îmbolnăviri prin deficit nutriţional
 • mâncatul în grabă, “pe fugă”, nefavorabil digestiei, care prin masticaţie insuficientă nu asigură pătrunderea salivei în aliment. Este bine să ştim că masticaţia face parte din etapa conştientă a nutriţiei  şi depinde de noi.

Sănătatea poate să fie protejată printr-un regim alimentar adecvat, prin sport, drumeţii, plimbări în aer liber, prin dans, prin jocuri de agrement, prin bună-dispoziţie şi atitudine optimistă.

Cu putin efort si perseverenta se poate! Sanatatea, inainte de toate!

sursa: parhon.ro

foto: pinterest

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s