Stiai ca arunci la gunoi 150 kg de alimente? Romanii sunt fruntasi la risipa-Invata cum sa eviti risipa alimentara

România este printre țările fruntașe în ceea ce privește risipa de mâncare.

Din 89 de milioane de tone de alimente care ajung la gunoi în toată Europa, 5 milioane de tone provin de la noi.

Chiar dacă oamenii s-au speriat în pandemie, au cumpărat mai puțin și, implicit, au aruncat mai puțin, fenomenul rămâne unul alarmant.

foto Pinterest

Desi suntem o tara care din punct de vedere economic scartaie din toate incheieturile, totusi nu ne sfiim sa cumparam mult ca mai apoi sa aruncam mult.

Când mergi la cumpărături, consumeristul capitalist din tine vrea să preia controlul. Pentru a preveni asta, încearcă să fii organizat! Gândește-te care sunt nevoile tale, eventual fă o listă. Și încearcă să nu cumperi niciodată din impuls, pentru că asta generează doar o emoţie pozitivă de foarte scurtă durată.

Haideti sa ne gandim ca din pacate in Romania inca exista copii care sufera de foame. Mai ganditi-va ca banii pe care ii aruncati pe mancare ar putea sa va fie de folos in alte scopuri. Puteti de expemplu sa ii puneti deoparte pentru un concediu cu cei dragi.

Tu ai idee cata risipă alimentară faci? Știai că într-un an, în România, la coșul de gunoi ajung în jur de 150 kg de alimente/cap de locuitor? Si nu aruncam doar mancarea, ci și banii, munca și energia oamenilor care au făcut posibil ca acele alimente să ajungă pe masa ta (începând cu truda agricultorului care a semănat, a udat și a avut grijă ca roșia aia să crească, ca în final tu să o ai în farfurie) . Risipa alimentară are, deci, un efect negativ și asupra intregii economii, a mediului, dar și asupra propriei sanatati.

Oamenii risipesc si nici macar nu isi dau seama de multe ori de acest lucru.

Să ne gandim numai la perioada sărbătorilor. Concepția românului, mai ales în perioada sărbătorilor, este aceea că trebuie să aibe masa plina cu de toate, ca nu cumva să creadă vecinul sau neamurile că nu are ce pune pe masă. Îi știți și voi, îi vedeți nu cu unul, ci două cărucioare pline de cumpărături. Cumparam sa fie! Lasa, sa fie acolo! Sa fie, sa fie, dar sa le si mancam! Cata mancare aruncati de obicei dupa sarbatori? Sincer!

Vreti sa invatam impreuna cum sa evitam risipa alimentara? Stiam ca raspunsul va fi DA!

Iata cateva idei:

  1. Planificați meniul săptămânal, pe baza căruia faceți o listă de cumpărături si evitați să cumpărați din impuls (și mai ales, nu înfometați , deoarece atunci avem tendința să cumpărăm mai multă mâncare pe care cu siguranta nu o vom consuma).
  2. Atunci când cumpărați ceva nou, mutați produsele deja existente în frigider în față pe rafturi și puneți produsele noi în spate. În acest fel, reduceți riscul mâncării expirate.
  3. Monitorizați ceea ce aruncați. Stabiliți o zi a săptămânii în care să scrieți tot ceea ce aruncați. Conștientizarea cantității exacte de mâncare aruncată poate să vă ajute să reconsiderați unele obiceiuri de consum.
  4. Țineți cont de datele de expirare ale produselor pe care le aveți în frigider/congelator și planificați meniul în funcție de acestea.
  5. Utilizați resturile de mâncare a doua zi, fie că au rămas de la ceea ce ați gătit sau de la masa din oraș. Dacă mergeți la restaurant, luați cu voi o caserolă pentru mâncarea rămasă, mai ales că de obicei porțiile sunt mai mari decât ceea ce puteți consuma.

Salvati mâncarea!

  1. Învățați să depozitați. Dacă ajungeți să aruncați în mod frecvent cereale, făină, semințe, etc, încercați să le depozitați în borcane/casserole închise etanș.
  2. Asigurați-vă că frigiderul funcționează la eficiență maximă (temperatura recomandată este de 5 grade). În felul acesta, produsele se păstrează mai mult.
  3. Dați încă o șansă fructelor si legumelor ușor trecute. Puteți să le utilizați în smoothie-uri, supe, sucuri, compoturi, dulceață, murături.
  4. Donați mâncarea pe care estimați că nu o veți putea consuma înainte să se altereze. Puteți întreba printre cunoscuți sau puteți găsi o cantină, o biserică, grupuri de donații.
  5. Fiți atenți la semnalele de sațietate transmise de către corpul vostru. Poate de multe ori mâncăm în grabă sau în fața ecranului; poate suntem obișnuiți să curățăm farfuria în vizită pentru că nu este “frumos” să rămână ceva; sau poate nu ne îndurăm să lăsăm vreun dumicat din porția pe care am dat bani mulți la restaurant. Puteți ca de acum încolo să inițiați un mic ritual din momentul mesei și să fiți mai prezenți și mai conștienți de ceea ce aveți nevoie. De exemplu, japonezii practică recunoștința după fiecare îmbucatură, mulțumind celor care au permis ca mâncarea să ajungă în farfuria lor! Cu siguranță porțiile mai mici contribuie semnificativ la reducerea rispei alimentare și la menținerea sănătății noastre, prevenind probleme care ar putea să apară de la consumul alimentar în exces.

Cam astea ar fi pe scurt cateva idei care speram sa va ajute sa contientizati risipa alimentara.

Asteptam in comentarii sa ne spuneti ce metode folositi pentru a evita risipa alimentara!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s