Sigurul fotograf care a imortalizat Unirea de la Alba Iulia-Samoila Marza

Samoilă Mârza s-a născut în 1886, într-o familie de țărani din Galtiu, județul Alba.

Între anii 1909 și 1911, și-a făcut ucenicia în arta fotografiei alături de fotograful sibian Iainek, iar primul aparat, cel cu ajutorul căruia a surprins și imaginile de la Marea Adunare Națională, și l-a cumpărat din banii obținuți din vânzarea a doi boi.

FOTO

La începutul Primului Război Mondial, în anul 1914, Samoilă Mârza a fost recrutat în armata austro-ungară și trimis pe frontul din Galiția. În 1916, odată cu intrarea României în luptă, a fost trimis pe frontul din Italia, acolo fiind încadrat în serviciul topografic și fotografic al armatei.

Sfârșitul războiului l-a determinat să se îndrepte spre Viena, ca urmare a retragerii militarilor români.

În capitala Austriei, pe 14 noiembrie 1918, a reușit să fotografieze sfințirea primului steag tricolor al Consiliului Naţional Român Central.

Două săptămâni mai târziu, a revenit în România, urmând ca pe 1 decembrie să parcurgă cu bicicleta drumul de 11 kilometri din satul natal până la Alba Iulia.

Nici vremea mohorâtă, nici aparatul greoi, cu burduf extensibil și trepied, nu l-au împiedicat să asiste la Marea Adunare.

Odată ajuns, a încercat să intre în sala în care se desfășurau discuțiile, dar, întrucât nu avea credențional (permis de intrare), i-a fost refuzat accesul. Pentru această ceremonie importantă fusese angajat un fotograf german, pe nume Arthur Bach. Din motive necunoscute, însă, acesta nu s-a mai prezentat la eveniment, astfel că memoria colectivă a fost văduvită de fotografii din interiorul Sălii Unirii.

Din fericire, Samoilă Mârză a avut inspirația de a realiza cinci clișee (imagini fotografice negative): trei cu mulțimile care asistau la evenimentul istoric, pe Platoul Romanilor, și două cu tribunele oficiale, la care au luat cuvântul dr. Aurel Vlad, președinte al Consiliului Național Român, Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu și Episcopul ortodox de Caransebeș Miron Cristea. Acestea au rămas singurele imagini de la Marea Unire din 1918.

Continuarea articolului AICI Tot in articol veti vedea si aparatul cu care a imortalizat fotografiile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s