Padurea inteligenta din Romania

Dupa cum stiti, România este printre puținele țări din Europa care se mai poate mândri cu pădurile sale virgine. Din păcate, știrile despre defrișările ilegale sau pădurile lăsate fără copaci sunt din ce in ce mai dese, iar acțiunile concrete de stopare sunt extrem de greoaie.

Există însă multă speranță și o soluție care va salva pădurile din România. Aceasta vine de la liderul din domeniul telecomunicațiilor din Europa și Africa – Vodafone.

Vodafone a anunțat, în premieră în România, un proiect de pădure inteligentă, conectată la rețeaua Supernet. Este un proiect amplu care aduce numai beneficii.

Pădurea, situată în județul Covasna, a fost dotată cu un sistem de monitorizare și semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ceea ce ajută la combaterea defrișărilor ilegale.

Soluția de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu rețeaua Vodafone și constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător.

Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială (În imaginea de mai jos un ”gardian digital” văzut de sus. 

Proiectul dezvoltat se numește Smart Forest și are ca scop instalarea unor aparate inteligente în arbori. Cu ajutorul acestora, vom putea asculta sunetele specifice intervenției umane. În momentul în care senzorii vor depista asemenea sunete, Smart Forest va alerta cel mai apropiat pădurar pentru a interveni în zonă. Fiecare dispozitiv acoperă 3 km pătrați și transmite pădurarilor sunetul detectat și coordonatele GPS unde a fost semnalată alerta.

Cătălin Buliga, unul dintre cei ce lucrează la acest proiect, a precizat că în patru luni de teste, Smart Forest a detectat într-o singura pădure 200 de alerte ceea ce spune foarte multe despre ce se intampla cu padurile din Romania la ora actuala.

FOTO Rainforest Connection).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s