Aerosolii si Vitamina D ne prelungesc viata-Iata de ce!

Ne apropiem cu pasi repezi de „vacanta mare”. Cu totii visam la cateva clipe de relaxare si de obicei asociem concediul cu valurile marii. Cui nu ii place la mare? Valurile, nisipul fierbinte, soarele care ne mangie intreaga zi si toata atmosfera data de concediu. Iata ce cele mai recente cercetari au aratat ca aerosoli si vitamina D ne prelungesc viata daca stim cum sa profitam aceste daruri naturale.

foto pinterest

Prof. dr. Vasile Costinescu, Clinica ORL „Nicolae Costinescu“ din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi ne spune urmatoarele lucruri importante:

Marea, prin aerosoli, asigură o tonifiere a căilor respiratorii superioare şi la copii, şi la adulţi, ca să nu mai amintim că aerosolii stimulează imunitatea.

Nici un aparat, oricât de perfecţionat ar fi, nu reuşeşte să producă aerosoli atât de binefăcători, precum marea. Cura cu aerosoli la mare este cu atât mai binevenită, cu cât tot anul căile aeriene superioare sunt bombardate de poluare. Expunerea la aerosoli trebuie începută la 6-7 dimineaţa prin plimbări cât mai aproape de apa mării, copiii trebuie să se joace la limita dintre nisip şi valuri. Tot de la 6-7 dimineaţa la 10,30 trebuie să se facă plajă, crescând timpul progresiv de la o jumătate de oră. Razele ultraviolete sunt stimulative pentru organism, dar şi pentru microorganismele din nas. După ora 10,30 până la ora 16,00 cei aflaţi la cura heliomarină trebuie însă să se ascundă de soare, de ultravioletele atât de rele. Dar nu trebuie să se abandoneze aerosolii, tocmai de aceea sunt foarte utile plimbările de 2 ore pe faleză şi mai ales pe dig, acolo unde este patria aerosolilor.

Practic este minunat dacă puteţi face plimbări dimineaţa şi după-amiaza sau seara pe malul mării pentru aerosoli. Trebuie ştiut că în primele 2-3 zile, copiii pot avea mici crize de adaptare, nas înfundat, mici dureri de urechi, dar ele vor fi tratate ca acasă şi trec. Pentru copii, dar şi pentru adulţi cura heliomarină ideală este de 18 zile, dar nu trebuie să dureze mai puţin de 10 zile. Este indicat să urmeze apoi un mic concediu la munte, unde organismul se calmează şi se fundamentează efectele favorabile obţinute la mare“.

Indicaţii

Aerosolii marini favorizează activitatea aparatului respirator, motiv pentru care plimbările pe malul mării constituie o adevărată terapie pentru persoanele cu astm. Cura heliomarină este contraindicată persoanelor cu fracturi neconsolidate, cardiopatie ischemică, accident vascular cerebral, cancer sau tuberculoză.

Mare atenţie: principalul în cura heliomarină este să nu ne expunem la soare în intervalul 11:00-16:00. „Din cauza acestor găuri în stratul de ozon, în intervalul 11-16 ultravioletele sunt atât de puternice încât vorbim de o adevărată iradiere dacă nu ne protejăm de soare în această perioadă a zilei“, arată prof. dr. Vasile Costinescu.

De asemenea, trebuie ştiut că este contraindicată cura heliomarină cardiacilor. Este periculos să se asocieze soarele cu medicaţia vasodilatatoare recomandată acestor bolnavi. Dacă iau un tratament anticoagulant de fond şi se mai expun şi la soare, pacienţii cardiaci pot să dezvolte accidente vasculare cerebrale grave, cu evoluţie letală imediată.”

Aerosolii de ajuta sa respiram bine pentru ca plamanii care inhaleaza aerosoli functioneaza mai bine si atunci respiratia noastra este mult imbunatatita. O respiratie buna iti prelungeste viata, iar aerosoli asta fac. Te ajuta sa respiri bine.

De ce este importanta o respiratie buna?

Atunci cand nu ne oxigenăm corespunzător creierul si intregul organism au de suferit. Rezultatul? Puterea de concentrare scade, apar dureri de cap, insomnii, stresul se amplifică, și câte și mai câte.

Respirând corect vei avea mai multă energie, o sănătate mai bună, anxietate scăzută, relații mai bune și o viață mai fericită în general.

Există însă multe alte beneficii ale unei respirații corecte, pentru că exemplele pozitive nu se opresc aici.

 1. Longevitate.

Atunci când respiri incorect, doar o mică parte din oxigenul inspirat pătrunde în plămâni. Prin urmare, plămânii sunt foarte solicitați, dar numai în partea lor superioară, iar celulele se uzează prematur. Respiri corect, trăiești mai mult.

 1. Elimină anxietatea, stresul și tensiunea în organism.

O respirație rapidă, superficială îți poate crea o senzație de stres. Este important să îți controlezi respirația, să o faci mai profundă și mai rară și vei obține efectul opus, adică unul de liniște și calm.

 1. Ajută la starea psihologică și la reglarea emoțiilor noastre.

Ne poate ajuta să prevenim sau să oprim atacurile de panică parcă tot mai frecvente din cauza stresului cotidian.

 1. Ajută la detoxifierea organismului.
 2. Ajută la oxigenarea optimă a corpului și a tuturor organelor.
 1. Ajută la o bună concentrare.
 2. Întărește mușchiul diafragmei, care tinde să slăbească pe măsură ce îmbătrânim.

Respirația în stomac sau folosind diafragma activează receptorii responsabili cu starea de calm și activează sistemul nervos parasimpatic. În plus, utilizarea diafragmei realizează un fel de masaj interior al organelor ceea ce duce la o mai bună digestie și detoxifiere naturală.

 1. Îmbunătățește postura.
 2. Performanță în sport.

Oxigenarea corpului într-un mod optim ajută musculatura să fie mai flexibilă. O resprație corectă scade nivelul stresului și scade tensiunea. Așadar, căile aeriene trebuie să fie bine eliberate pentru a lăsa aerul să pătrundă în corpul nostru.

Sa vorbim putin si despre Vitamina D

Stiati ca in cazul acestei vitamine speciale, alimentatia reprezintă doar o sursă complementară, principalul furnizor de vitamina D fiind soarele? Ultimele cercetări ne arată că nu ar trebui să luăm în considerare numai influența vitaminei D asupra sănătății osoase, ci și a duratei de viață.

Vitamina D este mai mult decât o vitamină. Aceasta acționează ca un hormon și, spre deosebire de restul micronutrienților esențiali, sinteza endogenă este cel mai mare furnizor de vitamina D în organism. Vitamina D sub formă de precursor se produce la nivelul pielii sub acțiunea razelor UVB. În cantități mici și insuficiente pentru a acoperi necesarul zilnic, vitamina D se găsește și în o serie de alimente, printre care se numară peștele gras (somon, macrou, sardine, hering etc.), uleiul de cod, drojdia de bere sau în alimentele fortifiate cu vitamina D (lapte, băuturi pe bază de cereale sau oleaginoase).

Principalele roluri ale vitaminei D în organism

1. Susține sănătatea oaselor

Vitamina D favorizează absorbtia calciului de la nivel intestinal și menține o concentrație serică normală a calciului și fosforului prin diferite mecanisme. Concentrații adecvate ale calciului și fosforului în sânge asigură o mineralizare normală a oaselor. Vitamina D, prin acțiunea asupra metabolismului calciului, este necesară și pentru creșterea și remodelarea osoasă care are loc pe toată durata vieții, prevenind apariția rahitismului în copilărie și a osteoporozei la vârsta adultă.

2. Participă la funcționarea normală a sistemului imunitar

Receptorii pentru vitamina D sunt prezenți în multe tipuri de celule specifice ale sistemului imunitar. Există studii care arată că asigurarea necesarului de vitamina D încă din copilărie are efecte de reducere a riscului de apariție a bolilor autoimune, cum este diabetul zaharat de tip 1 și scleroza multiplă. De asemenea, dozele suficiente de vitamina D pe parcursul sezonului rece contribuie la prevenirea răcelilor comune.

3. Participă la modularea creșterii și sintezei celulare

Multe dintre genele care codifică proteinele responsabile de creșterea și sinteza celulară sunt dependente, în parte, de vitamina D. Vitamina D participă și la inhibarea dezvoltării anumitor tipuri de celule canceroase și are efect anti-inflamator, ceea ce o transformă într-un nutrient cu roluri de reducere a riscului pentru anumite tipuri de cancer.

4. Prevenția bolilor neurodegenerative și cardiovasculare

Printre funcțiile vitaminei D în organism se numără și acțiunea la nivelul sistemului nervos. Vitamina D are rol în prevenția bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson. Există evidențe științifice care arată că vitamina D joacă un rol important în controlul tensiunii arteriale și în prevenirea aterosclerozei, factori importanți în reducerea riscului apariției bolilor cardiovasculare.
 

Deficiența de vitamina D

Deficiențele nutriționale se instalează, cel mai adesea, din cauza unui aport alimentar inadecvat. Alte cauze pot fi creșterea necesarului în anumite perioade, malabsorbția sau anumite boli. Deficiența de vitamina D se instalează pe lângă aportul alimentar insuficient și prin limitarea expunerii la soare.

Persoanele care urmează o alimentație de tip vegetarian sau vegan sunt mai susceptibile la a dezvolta o carență de vitamina D. De asemenea, cu risc de deficiență de vitamina D se află și cei cu intoleranță la lactoză sau alergie la proteinele din laptele de vacă. Persoanele care au o dietă foarte restrictivă în grăsimi pot dezvolta deficiență de vitamina D, mai ales în sezonul rece, ca urmare a unei absorbții deficitare. Vitamina D din alimente are nevoie de prezența grăsimilor la nivelul sistemului digestiv pentru o absorbție eficientă.

Dintre grupele de vârstă, o atenție deosebită trebuie acordată sugarilor și vârstnicilor. Rahitismul, osteomalacia și osteoporoza sunt cele mai comune probleme de sănătate determinate de carența vitaminei D.

S-a observat că prevalența unor boli grave de sănătate, cum este cancerul, diabetul zaharat de tip 1 și 2, afecțiunile cardiovasculare sau neurodegenerative sunt mai frecvente printre persoanele cu deficiență de fier.

Necesarul zilnic de vitamina D

Pentru prevenirea deficienței vitaminei D cu toate efectele sale negative asupra sănătații, trebuie asigurat necesarul zilnic recomandat fie prin alimentație, fie prin expunerea la soare sau, cel mai indicat, ambele surse.
 

Necesarul zilnic recomandat de vitamina D în funcție de vârstă conform Institutul American de Medicină

VârstaBărbațiFemeiSarcinăAlăptare
0-12 luni400 UI (10mcg)400 UI (10mcg)
1-13 ani600 UI (15mcg)600 UI (15mcg)
14-18 ani600 UI (15mcg)600 UI (15mcg)600 UI (15mcg)600 UI (15mcg)
19-50 ani600 UI (15mcg)600 UI (15mcg)600 UI (15mcg)600 UI (15mcg)
51-70 ani600 UI (15mcg)600 UI (15mcg)
>70 ani800 UI (20mcg)800 UI (20mcg)

 

Surse de vitamina D

Soarele

Majoritatea oamenilor își asigură necesarul zilnic de vitamina D prin expunere la soare. Nu se cunoaște exact cantitatea de vitamina D care se produce în piele prin expunere la soare pentru că acest proces este influențat de foarte mulți factori: zona geografică, anotimp, orele de expunere, suprafața pielii expuse, culoarea pielii, folosirea cremelor de protecție solară, vârsta.

Unii cercetători susțin că necesarul de vitamina D se poate obține prin expunerea mâinilor, feței, brațelor sau picioarelor la soare între 10-30 minute între orele 10:00 – 15:00, cel puțin de două ori pe săptămână. Cantitatea de vitamina D sintetizată în piele prin expunerea la soare trebuie completată prin alimentație.

Alimentația

Vitamina D nu este atât de răspândită în mod natural în alimente, cele mai bune surse rămânând produsele fortifiate. Iată o serie de alimente bogate în Vitamina D:

 • peștele oceanic (somon, ton, macrou, cod), conține cele mai mari cantități de vitamina D, mai ales în piele și în ficat;
 • gălbenuș de ou;
 • ficat de vită;
 • brânzeturi.

Principalele surse alimentare de vitamina D

AlimentCantitateConținut vitamina D
Ulei de ficat de cod2 linguri            1,360 UI (34mcg)
Somon90g      447 UI (11.17mcg)
Ton în conservă90g154 UI (3.85mcg)
Sardine în conservă2 sardine46 UI (1.15mcg)
Ficat de vită90g42 UI (1.05mcg)
Ou1 bucată41 UI (1mcg)

sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s