Cum mă ajută meditația și cum te poate ajuta și pe tine

Dacă genul de subiect vă plictisește sau nu va intereseaza, treceți mai departe. Dacă sunteti curiosi din fire, atunci cred că ceea ce am de povestit, vă poate deschide interesul pentru a face măcar un mic experiment.

Agitatia, presiunea societati, dorinta de a face cat mai multe pe toate planurile ajung sa ne epuizeze de multe ori. Stresul este, cum să vă spun eu, o componentă a vieților noastre. O spun chiar și eu, care militez mereu pentru o stare de bine, dar asta nu inseamna ca nu mă stresez in anumite momente foarte tare, însă partea bună este că reusesc RAPID sa ma echilibrez. Mai posed de la mama natura si o fire extrem de optimista, iar asta desigur ca ma ajuta sa trec mai usor prin anumite situatii pe care inevitabil viata ti le „ofera” pe tava.

De cativa ani am inceput sa practic recunostinta si sa meditez. Eu am fost si sunt o persoana activa. Niciodata nu mi-am dat pauza. Consider ca timpul nu trebuie sa treaca degeaba si incerc sa il exploatez la maxim. Doar ca acum cativa ani chiar traiam intr-o mare agitatie, nemaiavand timp aproape de nimic. Munceam foarte mult si eram evident foarte stresata.

sursa Pinterest

Pentru că… acaparată de problemele zilnice, de ”trebuie să fac asta, asta și asta”, mi-am găsit prea rar momentele în care să stau pur și simplu, sa nu ma gandesc la nimic, sa ma deconectez sau sa ma intreb daca sunt ok.

Ei bine,mi-am dat seama ca trebuie sa am in primul rand grija de mine si sa fiu bine cu mine, ca mai apoi sa pot avea grija celor din jur si asa am ajuns la acel aspect al conceptului de sănătate care se numește “grija pentru minte și spirit”. Pentru că ele contribuie la starea generală de bine mai mult decât știința știe să explice.

Recunostinta o practic constienta fiind de cat primesc in fiecare zi. Faptul ca mi se ingaduie o noua zi este principalul motiv de recunostinta. Stiu si cred in singura putere care ne ajuta in fiecare moment. Pentru mine este Dumnezeu, pentru altii nu stiu cum se numeste, dar nici nu conteaza. Cred ca orice om s-a intrebat macar o data: a cui creatie suntem? Si daca ne-am pus aceasta intrebare este suficient. Oricat ne-am crede de autonomi, de puternici, de increzatori, de creativi, de buni, de frumosi, de autosuficienti, totusi sunt sigura ca fiecare persoana este constienta ca o forta greu de imaginat din punct de vedere omenesc, ne conduce.

Revenind acum la stresul cotidian si la faptul ca suntem in permanenta conectati la factori care induc stresul, este recomandat ca din cand in cand sa mai punem piciorul pe frana si sa ne deconectam de toate problemele.

La inceput, fără să îi neg cumva ”puterile”(meditatiei, desigur), am considerat, putin superficial desigur, că nu este pentru mine pentru că eu oricum sunt echilibrată, în armonie cu mine si ca nu as avea nevoie de o intalnire profunda cu propria persoana. Recunosc, cand auzeam de oamenii care practica meditatia, primul impuls era sa ma gandesc ca sunt niste firi slabe care nu pot face fata anumitor situatii. Complet gresit! Meditatia inseamna altceva!

Ce este meditația?

Meditația, conform sensului spiritual al denumirii, nu este un proces al minții, ci al spiritului. 

Dintr-o altă perspectivă, mai clară poate, meditația este arta de a reduce mintea la tăcere. Când mintea tace, concentrarea crește și trăim pacea interioară în mijlocul frământărilor lumești. Această pace interioară iluzorie, alunecoasă, este cea care atrage atât de mulți oameni spre meditație. 

Meditația nu are legătură cu filozofia sau credința noastră religioasă. Meditația este despre conștiință. Credințele minții devin neimportante. Ne scufundăm adânc în inima problemei pentru a avea acces la sufletul nostru – realitatea noastră interioară. Spiritul nostru, după cum ziceam mai sus. Prin urmare, meditația poate (și este) practicată de oameni de diferite religii sau fără religie, din întreaga lume.

Meditația nu este un remediu și nici nu trebuie privită așa, dar ea cu siguranță îți poate oferi un spațiu atât de necesar în viața ta. Uneori, spațiul personal este tot ce avem nevoie pentru a face alegeri mai bune pentru noi înșine, pentru familiile și comunitățile noastre. Cele mai importante instrumente pe care le poți lua cu tine în practica ta de meditație sunt puțină răbdare, o oarecare bunătate pentru tine și un loc confortabil pentru a te așeza. Fix așa să privești meditația, ca pe ceva foarte simplu.

Care sunt beneficiile meditației? 

Meditaţia te poate schimba ca om, îţi poate îmbunătăţi starea de bine, dar şi sănătatea şi îţi poate oferi perspective noi asupra vieţii. O să poţi învăţa mai multe despre eul tău interior şi să vezi cum coincide cu eul exterior. O să înveţi cum să fii mai pasiv şi mai atent, decât agresiv şi iraţional. Poţi medita câteva minute sau câteva ore, depinde cât îţi doreşti, dar rezultatele pe termen lung se vor vedea.

Vei deveni un bun observator şi mai conştient

Prin meditaţie vei putea fi mai conştient de propriile gânduri şi acţiuni. Vei avea o abordare raţională vizavi de gânduri şi acţiuni. Se poate ca gândurile să te poarte printr-un roller coaster de senzaţii pe timpul zilei, dar prin meditaţie vei putea să determini care gânduri sunt adevărate şi care sunt cele care te abat de la cale. Meditaţia îţi oferă timpul necesar să reflectezi asupra gândurilor tale, dar îţi dă răgazul să te concentrezi şi asupra altor aspecte ale persoanei tale. Îţi dă posibilitatea să te concentrezi efectiv asupra prezentului şi să nu mai ai în vedere trecutul sau viitorul. Acest gen de atenţie este o abilitate utilă pe parcursul unei zile.

Vei avea mai mult control asupra propriilor emoţii

Nu vrei să renunţi în faţa sentimentelor puternice, aşa e? Orice persoană îşi doreşte un control sporit asupra propriilor emoţii. Atunci când eşti fericit vrei să exprimi sentimentul în mod liber. În acelaşi timp, poate vrei să exprimi emoţii de furie, tristeţe sau durere, dar cu o anume doză de control. Eşti liber să o faci atâta timp cât poţi să ai control asupra emoţiilor şi sentimentelor tale, iar meditaţia fix asta face. Mult prea des, oamenii îşi pierd controlul asupra a ceea ce simt. Meditaţia te poate învăţa cum să reacţionezi în situaţii stresante prin a observa ce vrea mintea să faci. Cu cât meditezi mai mult, cu atât vei afla care sunt situaţiile sau stimulii care declanşează anumite trăiri.

Concentrare îmbunătățită. 

O minte limpede te ajută să fii mai productiv, mai ales în activități creative.

Lucruri mărunte te deranjează mai puțin

Îți dai voie uneori să te superi pe lucruri mărunte? Natura minții are darul de a amplifica lucrurile mici și a le transforma în probleme serioase. Meditația ne ajută să ne detașăm. Învățăm să trăim în prezent, mai degrabă decât să ne îngrijorăm cu privire la trecut sau viitor. Nu ne facem griji cu privire la lucrurile lipsite de sens, dar vedem imaginea de ansamblu. Este un aspect pe care l-am constatat doar parțial deocamdată.

Îmbunătățește starea de sănătate. Au existat numeroase studii care indică beneficiile meditației pentru sănătate. Motivul este că meditația reduce nivelul de stres și ameliorează anxietatea. Dacă putem reduce stresul, urmează multe beneficii pentru sănătate. Persoanele care meditează au un somn mai bun, au ritm cardiac mai scăzut, au tensiune arterială mai mică și se îmbolnăvesc mai rar.

Cunoaștere de sine

Meditația ne permite să avem o înțelegere mai profundă a sinelui nostru interior. Prin meditație putem obține o mai bună înțelegere a scopului vieții noastre. Cum? De exemplu, meditația ghidată te transpune în anumite situații din trecut, îți pune întrebări, simple uneori, dar care ție nu ți-a trecut poate niciodată prin ca să ți le pui.

Stimulează intuiția

Meditația te pune în contact cu procesele tale decizionale subconștiente. Se spune că prima senzație pe care o ai despre ceva este cea corectă. Meditația îți va spori acest ”talent”. 

Scade nevoia de validare externă

 Meditația te antrenează pentru a deveni mai conștient de modul în care gândurile și emoțiile îți dictează comportamentul, mai ales în cazul în care încerci să primești dragostea și validare din exterior. Te obligă să devii mai conștient de comportamentele tale nevoiașe și nevrotice și să le oprești/să le controlezi. Puteti incepe sa meditati timp de 21 de zile, cate 10 minute. O sa va placa maxim!. Poate părea ciudat, dar momentul acesta de tăcere profundă va un sentiment nou de fericire. O fericire calmă și profundă. Senzația este greu de exprimat în cuvinte. Dincolo de liniște și fericire, va confera o senzație de pace. Uneori meditația este o luptă pentru controlul minții, alteori se simte fără efort.

Sunt multe persoane care spun: ”eu nu pot să meditez pentru că nu mă pot concentra”. Este doar în mintea noastră. Este o iluzie. Ba pot și poți foarte bine. Chiar, ai încercat, ca să afirmi că nu poți? Ai încercat doar o dată? Sau ai încercat în repetate rânduri? Vezi, deja se nasc întrerbări. :))

Cum se meditează?

Un lucru este foarte clar, oricine poate să mediteze! Este strict o chestiune de a te apuca de treabă. Dar ca orice lucru bun pe care vrei să-l faci pentru tine și să obții rezultate, meditația necesită practică. Pentru a beneficia la maximum de meditație, trebuie să o faci zilnic, într-un loc și într-un moment în care nu vei fi deranjat. 

  1. Stai cu spatele drept. Ar fi bine sa nu meditezi culcat, deoarece este posibil să adormi.  Meditația aduce relaxare și liniște, dar în același timp aceasta este o liniște dinamică. Meditația este destul de diferită de relaxarea somnului. Când medităm cu adevărat, suntem pe deplin alerți și conștienți. Simțul nostru de conștientizare este chiar amplificat. 
  2. Nu mânca înainte de a medita. După o masă grea, corpul va fi ”ocupat” cu digestia. Acolo va fi canalizată mare parte din energie. 
  3. Nu este necesar să meditezi în poziția lotusului. Poți să meditezi pe un scaun, atâta timp cât spatele este drept.
  4. Este util să faci un duș înainte de a medita.
  5. Nu este necesar să arzi tămâie și să aprinzi o lumânare, dar acestea pot adăuga puțină inspirație suplimentară.

Care este cel mai important? Ca functioneaza!!

Există dovezi ştiinţifice care dau greutate meditaţiei. Este un lucru dovedit că practicanţii meditaţiei pe termen lung se descurcă mult mai bine cu încercările vieţii. De asemenea, efectele fizice ale meditaţiei includ scăderea tensiunii arteriale, niveluri scăzute ale anxietăţii şi un sistem imunitar mai sănătos. De asemenea, meditaţia are capacitatea de a-ţi lărgi orizonturile, fapt care îţi dă posibilitatea de a-ţi înţelege mai bine gândurile şi sentimentele. În acest fel, vei avea mai mult control asupra emoţiilor şi vei fi mai fericit. 

Un gând despre &8222;Cum mă ajută meditația și cum te poate ajuta și pe tine&8221;

  1. Inainte de yoga meditam. A fost o perioada in care am fost eu cu mine si mi-a facut ataat de bine, doar ca nu am mai reusit sa ma adun, sa am liniste si tare dor imi este. 🤗

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s