Un loc spectaculos-Chilia lui Ambrozie de la Naeni

La poalele dealului Istrița, în județul Buzău, aproape de comuna Breaza, se află o chilie săpată în stâncă ce a aparținut, timp de 55 de ani, sihastrului Ambrozie.

Locuința rupestră scobită în Piatra Șoimului de pe Dealul Mare , astăzi un interesant și neștiut monument istoric, a fost locul ales de monahul Ambrozie de la Mănăstirea Ciolanu pentru a trăi în sihăstrie după întoarcerea sa de la Sf. Munte Athos.

FOTO

În Piatra Șoimului, la doi pași de varful Istrita , într-un povârniș de calcar există o ascunzătoare foarte veche, pe care tradiția o socotea un loc de refugiu pentru fetele Doamnei Neaga și ale domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Mai mult de cinci decenii a stat Ambrozie Rizea în această grotă, mărind spațiul existent și amenajând cu multă trudă accesul in chilie. Pustnicul și-a câștigat existența împletind coșuri, altoind pomi sau lucrând cu ziua în podgoria stațiunii viticole din Pietroasele.

Locuitorii satelor din jur trecuți de vârsta de 60 de ani încă și-l amintesc pe Ambrozie și povestesc despre el. Tănase M. Rizea, viitorul pustnic Ambrosie (15.12.1889 – 13.09.1980) s-a născut în comuna Breaza și a fost înmormântat tot acolo. Până de curând devastată, chilia lui Ambrozie a căpătat astăzi un aspect decent prin grija preotului Mihail Milea.

Cu mult timp înainte de a deveni chilia lui Ambrozie, ca răspuns la celebrul chestionar întocmit de Alexandru Odobescu, învățătorii P. Radu și Petru Duță formulează în 1874 următoarea informare privind istoria satului Vispești: În locul Piatra Șoimului se află pietre (sursa)

AICI veti gasi toate informatiile legate de acest loc si treseul pe care trebuie sa il parcurgeti pana acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s