Rugaciunea care deschide cerul in noaptea de Sanziene

Noaptea de Sanziene deschide cerurile. Se spune ca orice rugaciune spusa cu credinta in acesta noapte se va implini.

Rugaciunea din noaptea de Sanziene

Doamne, Doamne Isuse Hristoase, Maicuta Domnului si voi toti sfinti, ascultati rugaciunea mea fierbinte si mijlociti pentru mine (numele) numai spre folosul meu. Doamne multe am gresit inaintea ta, dar sunt parte din tine si stiu ca niciodata nu vei intoarce fata ta de la mine. Doamne, iarta-ma si ajuta-ma in toate nevoile mele pe care numai Tu le cunosti. Maicuta Sfanta, iubitoare si ajutatoare acopera-ma cu acoperamantul tau cel sfant si luminos si departeaza de la mine orice rau, daruieste-mi liniste sufleteasca, sanatate si ajutor in fiecare secunda a vietii mele. Mijloceste Buna mea maicuta catre Dumnezeu si Fiul tau, Domnul nostru Isus Hristos si catre toti sfintii acesta rugaciune a mea (spuneti dorinta) si daca imi este de ajutor si de folos sa o implinesti. Amin! Lumineaza-ma Maicuta, umple-ma de dragoste si iubire pentru cei din jur si totdeauna calauzeste-ma acolo unde imi este locul. Iti multumesc Maicuta Domnului pentru tot! Iti multumesc Doamne pentru tot! Amin!

În această noapte, Sânzienele cântă şi dansează pe ogoare. Ca personaje nocturne, Sânzienele sunt simbolul fertilităţii, ajută femeile să nască prunci sănătoşi şi holdele să rodească, dar alungă şi bolile grave în comunitatea unde dansează.   

În tradiţia populară, sânzienele sunt cunoscute sub diferite denumiri: Drăgaice, Dânse, Irodiade, Zâne, Vântoase, Împărătesele Văzduhului. Indiferent de numele care-l poartă, Sânzienele  sunt celebrate în noaptea ce precede Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. În Moldova şi în Oltenia, Sânzienele poartă denumirea de Drăgaică, având originea într-un străvechi cult solar. În credinţa populară, Sânzienele erau preotese ale soarelui, divinităţi nocturne, ascunse în zone izolate, în pădurile neumblate de om. Ele aduc oamenilor bucurii, spor în munca lor, alungând  spiritele rele.

Tradiţii de Sânziene. Dacă nu este respectată, Drăgaica se răzbună  

Dacă nu este respectată, sărbătoarea Sânzieneleor sau Drăgaica poate aduce multe necazuri. Cine prestează diferite munci în gospodărie în ziua praznicului poate să sfârşească tragic, fulgerat sau înecat, susţin bătrânii satelor .

Tradiţii de Sânziene. În această noapte se deschid cerurile

De asemenea, în această noapte, în mediul rural, oamenii aşteaptă să se deschidă cerurile. Pentru ei acest moment emoţionant este trăit cu intensitate, pentru că ei pot veni în contact cu rudele şi prietenii plecaţi în lumea de dincolo. 

Tradiţii de Sânziene. Un buchet de sânziene arată cine este ursitul

În ajunul sărbătorii de Sânziene, tinerelor care cred în magia acestei nopţi li se-mplinesc dorinţele, dacă respectă ritualul.  Ele  îşi pune sub pernă un buchet de sânziene şi sunt atente cine le apare în vis . În ziua următoare, fetele povestesc visul lor magicianului din sat sau bătrânelor care cunosc mesajul viselor.

Tradiţii de Sânziene. Zânele Sânziene au forţe magice

Sânzienele sunt zâne bune; ele capătă forţe magice în preajma Solstiţiului de primăvară. Sărbătoarea lor a fost mutată chiar în ajunul praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, în noaptea de 23 spre 24 iunie.      

Tradiţii de Sânziene. Un ritual pentru a cunoaşte ursitul

Tot de Sânziene, din vremuri îndepărtate, tinerele necăsătorite împlinesc un ritual pentru a afla cine este ursitul lor: ele pun într-un vas nou, de culoare albă, apă de izvor (adusă în casă în zorii zilei), câteva fire de sânziene şi agheasmă. După ce se spală pe faţă cu apă de izvor, tânăra se roagă ca Sânzienele să-l aducă pe cel ursit „pe oglinda apei” din castron. Totdeauna, fetele care respectă întocmai ritualul, l-au cunoscut pe viitorul soţ. Ritualurile de Sânziene pot fi împlinite timp de 24 de ore, şi în ziua sărbătorii, până la ora 24.

Tradiţii de Sânziene. Îndrăgostiţii se scaldă în ziua praznicului pentru a fi fericiţi

Dacă în ziua de Sânziene îndrăgostiţii se scaldă în mare sau în apa celui mai mare râu din zona geografică unde locuiesc vor trăi fericiţi. Mai mult, respectând acest obicei, vrăjile  nu au putere asupra îndrăgostiţilor şi nimeni nu va avea puterea să-i despartă.

Tradiţii de Sânziene. Credincioşii au şansa să se întâlnească cu Sânzienele

Persoanele credincioase şi generoase au şansa să se-ntâlnească cu Sânzienele, fiinţe ireale, numite şi Frumoasele, Sfintele sau Măiastrele. Noaptea ele apar îmbrăcate în veşminte albe, diafane, iar părul lor bălai pluteşte în vânt. Ziua, trupul lor, spune tradiţia,  

seamănă cu nişte fuioare purtate de vânt.

Tradiţii de Sânziene. Iarba Sfântului Ioan, Sânziana, este un remediu magic

Sânziana, floarea de câmp, de culoare galbenă sau albă are inflorescenţe cu un miros foarte plăcut, asemănător florilor de tei. Planta este indicată în tratamentul afecţiunilor hepatice, renale, neurologice, iar floarea este eficientă şi în  tratamentele cosmetice.

Tradiţii de Sânziene. În ziua de Sânziene se culeg plantele de leac

În această zi se culeg plantele de leac, care sunt binecuvântate cu puteri tămăduitoare, iar toamna se culeg rădăcinile acestora. De asemenea, în zorii praznicului se adună roua ce acoperă florile de sânziene. Roua respectivă este renumită pentru puterile sale tămăduitoare, fiind un leac benefic pentru ochi şi pentru problemele de piele.      

Tradiţii de Sânziene. Zânele Sânziene alungă vrajba şi spiritele malefice

Tradiţia spune că în dansul lor feeric, sânzienele ating holdele şi le dăruiesc rod bogat.  De ziua lor, Sânzienele pătrund în gospodării, binecuvântează  tinerele familii cu copiii sănătoşi, iar gospodarilor generoşi cu semenii lor le aduc veşti bune şi spor în tot ce-şi doresc. Tot Sânzienele au puterea să alunge spiritele malefice şi vrajba din casele oamenilor.

Tradiţii de Sânziene. Ritualul coroniţelor atrage sporul casei

În zorii sărbătorii, fetele şi femeile împletesc coroniţe din nouă fire de sânziene şi tot atâtea de grâu şi aruncă acea coroniţă pe  acoperişul casei. Dacă coroniţa respectivă rămâne pe acoperiş, persoana care a împletit-o va avea bucurii şi linişte în casă sau se va căsători. Când coroana nu rămâne agăţată de acoperiş, persoana care a împletit-o este avertizată  că o aşteaptă o perioadă marcată de nelinişte. Gospodarii agaţă astfel de coroniţe împletite la ferestre şi la uşi pentru ca sporul şi belşugul să poposească în casa lor şi pentru a  alunga ghinioanele şi bolile. 

Tradiţii de Sânziene. Cununa norocoasă din grâu şi alte şapte plante

În gospodăriile din mediul rural îndeosebi, gospodarii împlinesc un ritual vechi de sute de ani. Timpul le-a demonstrat că este bine să împletească cununi din spice de gâu şi din şapte plante precum : busuiocul, feriga, salcia, pelinul, socul, verbina şi sânziena. Cununa va fi agăţată la fereastra casei până la anul viitor, pentru a-i proteja pe oameni şi animalele din gospodărie de boală,  pentru a proteja recoltele de pagubă, de inundaţii şi de furtuni ori de grindină. De asemenea, unii gospodari agaţă cununi de acest fel şi în pomii din curtea casei. 

Tradiţii de Sânziene. Dacă plouă de Sânziene…

Lucrătorii ogoarelor urmăresc starea vremii  în ziua de Sânziene. Tradiţia populară spune că dacă plouă de Sânziene, nu este un semn bun. Va ploua încă 40 de zile, iar vremea rea va aduce necazuri oamenilor.

Tradiţii de Sânziene.Cucul, pasărea oracol, amuţeşte în această zi

În această zi, după trei luni de cântat (de la Buna Vestire), Cucul, pasărea-oracol, tace. În popor, întâmplarea se numeşte Amuţitul cucului. De-a lungul celor trei luni, cântecul lui s-a implicat  în destinul oamenilor. Ei ştiu că, de câte ori cucul cântă în anumite zile, el le vesteşte ceva anume: câte bucurii vor avea, când se vor căsători etc.

Tradiţii de Sânziene. Hora Drăgaicelor 

Un obicei respectat din vremuri îndepărtate în lumea satelor, încă se mai respectă şi în zilele noastre. Într-o comunitate se alege cea mai frumoasă şi cea mai harnică fată care va fi numită Drăgaică. Îmbrăcată în haine de sărbătoare, tânăra Drăgaică este însoţită de alte tinere care poartă buchete de sânziene la brâu, iar în mâini ele ţin spice de grîu şi secere. Grupul Drăgaicei va merge pe ogoarele satului respectiv: Fetele vor cânta şi vor dansa pentru a atrage bucurii pe meleagurile natale şi în viaţa lor.  

Tradiţii de Sânziene. O floare de sânziene  este mesagerul norocului

Se spune că în această zi este bine să aducem în casa noastră o floare de sânziene, ca un mesager al norocului. Stropită cu agheasmă, floarea se păstrează la icoane.

După ce se usucă, să purtaţi în portofel o floricică de sânziene oricât de mică. Să fiţi convinşi că norocul nu are să vă ocolească tot anul.  

Rugaciune puternica catre Sf Ioan Botezatorul

”O, Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule al lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de la Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, după făgăduinţă şi proorocie îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit. Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor şi al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie şi calea Domnului o ai pregătit. Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii. Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.

Deci, pentru toate aceste vrednicii şi daruri, mulţimea popoarelor creştine te socoteşte pe tine ca pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare îndrăzneală către El. De aceea şi eu, smeritul şi mult păcătosul, cu multă evlavie, cu durere de inimă şi cu lacrimi, te rog pe tine, dumnezeiescule Ioane Proorocule, să-mi fii mie, păcătosului celui nemernic şi cu totul neputincios, mare apărător şi grabnic izbăvitor de toate ispitele şi încercările acestea ale vieţii de acum. Roagă pe Preamilostivul Dumnezeu că, cu a Sa nebiruita putere, să mă păzească în toată vremea de primejdiile văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi, să mă sprijineasca cu a Sa milă la vreme de ispită şi să mă întărească cu darul Său, pentru rugăciunile Preasfintei şi Preacuratei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea şi Pururea Fecioara Maria, ca să pot răbda până la sfârşit toate necazurile, ispitele, durerile şi suferinţele, ca şi întristările veacului acestuia de acum. Şi aşa, prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s