„Drumul vinului” din Prahova, o experienta inedita

Județul Prahova este „patria vinurilor roșii”, iar producătorii de aici și-au unit forțele ca să ofere o experiență completă oricui are curiozitatea să descopere secretele vinului. Turismul oenologic se dezvoltă și în România, iar nevoia de bani europeni pentru acest domeniu devine tot mai mare. „Drumul Vinului” din zona Dealu Mare este un proiect făcut cu fonduri europene şi prezenţa lui transformă judeţul Prahova.

Drumul Vinului este un proiect iniţiat încă din anul 2004, în care turiştii sunt invitaţi să străbată podgorii renumite ale judeţului Prahova pe un traseu cu o lungime de 58 de kilometri care include popasuri la conace, curţi domneşti şi mănăstiri.  Cu siguranta veti ramane cu amintiri pentru o viata dupa ce veti parcurge acest traseu inedit.

 

foto

Ce presupune Drumul Vinului?

Vorbim despre un concept apărut cu scopul de a promova zonelele viticole din România și de a încuraja turismul în aceste regiuni. Deși planurile au fost mai mari, în momentul de față singurul drum funcțional de acest fel se poate găsi în județul Prahova, la doar o oră de București.
Pe o distanță de aproape 60 km, Drumul Vinului este un traseu ce unește mai multe localități cu specific viticol, având în componență vii și crame. Toate acestea se grupează și formează celebra podgorie Dealu Mare.

Ce crame se pot vizita pe Drumul Vinului?

Din multitudinea de podgorii și crame întâlnite aici, există câteva locuri care pregătesc zilnic tururi pentru turiști. Iar pe lângă istoria afacerilor, descrierea proceselor și a tehnicilor folosite pentru realizarea vinului, cea mai așteptată parte este cea a degustării. Câteva dintre cele mai cunoscute crame sunt:

Crama Rotenberg

O primă oprire poate fi făcută în Ceptura de Jos. Crama a fost restaurată și pornită cu ani în urmă de Mihail Rotenberg. Pe lângă plimbările prin vie, oferă degustări și povești despre secretele procesului tradițional de vinificație.

Crama SERVE

Situată tot în Ceptura, la Crama SERVE poți să afli cum se produc vinurile și cum se îngrijesc viile. Aici vorbim despre un deschizător de drumuri din domeniu: primul producător privat de vinuri din România și crama care a adus pe piață primul roze sec românesc. În plus, în timpul recoltei cei de la SERVE organizează evenimente în care poți lua parte la întreg procesul: de la culesul strugurilor, până la degustări.

Crama Budureasca

Colinele viilor Budureasca impresionează prin organizarea lor ca un labirint, aflat în inima podgoriei Dealu Mare. Inaugurată în 2013, cu 300 hectare de viță-de-vie în jur, Budureasca este una dintre cele mai mari crame din Prahova. Aici tradiționalul și modernul merg mână în mână pentru crearea diferitelor soiuri de vinuri. Și, mai mult decât turul cramei sau degustări, turiștii își pot stabili propriul lor cupaj. Mai apoi, el poate fi îmbuteliat și personalizat, drept suvenir.

Crama Lacerta
crame prahova

Crama sta întinsă pe 82 hectare în satul Fințești (jud Buzău), iar întreaga priveliște pare ruptă dintr-un tablou al Toscanei. (sursa)

Cu aceastea fiind spuse, speram ca v-am starnit curiozitatea sa porniti la drum!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s