Iarna grea! Romania, dar si multe tari din Europa se indrepta spre un record la pretul energiei si al gazelor

UE a adoptat deja în această vară un pachet de iniţiative având obiectivul ambiţios de a reduce emisiile nete cu 55% până în 2030, sub nivelurile din 1990. Dar acest lucru vine cu anumite costuri, susţine Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro.

Preţul gazelor şi energiei electrice a depăşit gradul de suportabilitate al consumatorului casnic.

Un efect negativ, deja vizibil, pare să fie creşterea preţurilor la energia electrică, ca urmare a majorării abrupte a preţului certificatelor de emisii de CO2, de la 30 EUR/tonă în luna ianuarie a acestui an la peste 50 EUR/tonă în prezent. Creşterea preţului petrolului şi lipsa gazului necesar pentru a umple rezervele epuizate de iarna grea – în prezent sub nivelurile normale – se adaugă la creşterea inflaţionistă a preţurilor.

Iar vara fierbinte creşte  cererea şi preţurile la energie pe piaţa europeană, creând îngrijorare pentru consumatorul obişnuit care vede cum îi creşte factura la carburant, electricitate şi gaz.   

Una dintre problemele legate de taxele pe emisiile de carbon şi de alte idei luate în considerare ca soluţii pentru reducerea emisiilor este şi contextul în care preţurile au crescut în ultimele luni, pe măsură ce economiile s-au redeschis, din cauza presiunilor asupra lanţurilor de aprovizionare şi a lipsei forţei de muncă. 

În România, preţurile benzinei şi motorinei la pompă au atins deja niveluri din 2018.

Piaţa spot a energiei electrice cotează 1 Megawatt oră la maxime istorice de peste 200 de euro.

Vineri, Banca Naţională a României (BNR) a recunoscut că majorarea din iulie a preţurilor la energie – carburanţi, gaze şi electricitate – este responsabilă pentru creşterea cu aproximativ 1% a indicelui preţurilor de consum, împingând inflaţia peste valorile anticipate. Se pare ca pe romanii ii asteapta o iarna grea, dar nu ar fi singura. In ultimii 30 de ani, tot grele sunt iernile pentru ei.

semineu lemne incalzire iarna – CasaDex.ro

Prețurile au crescut peste așteptări în ultimul an. O spune clar chiar guvernatorul Băncii Naționale care a constatat că inflația a ajuns în jur de 5%. Ia prognoza arată că va continua să urce spre 5,6% până la finalul lui 2021.

Creșterea este cauzată în primul rând de majorările tarifelor din domeniul energiei, care au început să se vadă și în facturi. La gaze naturale plătim deja în plus cu peste 20 de procente, potrivit asociațiilor din domeniu.

De la o inflație puțin peste 2%, cât aveam la finalul anului trecut, vom ajunge la 5,6% la finalul acestui an, potrivit BNR, mai mult cu 1,5% față de prognoza inițială.

Site-ul E-nergia.ro a calculat ce ar însemna scumpirea energiei electrice de pe bursa de specialitate și a comparat tarifele principalilor furnizori din România, iar aceasta înseamnă plata suplimentară între 6 și 19 lei în plus la fiecare 100 kWh consumați.

Scumpirile se aplică doar celor care vor încheia contracte noi în perioada următoare. Cei care au deja contracte valabile plătesc la prețul agreat. Consumatorii care sunt în continuare în serviciu universal plătesc până în luna ianuarie 2022 aceleași prețuri stabilite la 1 iulie.

Aceștia au avut deja de înfruntat o serie de scumpiri, cauzate de liberalizare. Virgil Popescu, ministrul energiei, nu a putut fi contactat pentru a comenta situația, iar ANRE – autoritatea de reglementare în domeniul energiei, nu a răspuns oficial la solicitarea Libertatea.

În trecut, ministrul energiei a acuzat ANRE că nu gestionează bine situația și a spus că instituția sa nu are atribuții privind prețurile. De partea cealaltă, ANRE a precizat în dese rânduri că piața este liberă. ANRE a demarat în luna martie mai multe controale la furnizorii de energie alături de ANPC – Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor. De asemenea, Consiliul Concurenței a realizat în aprilie controale inopinate la Electrica și CEZ.

Pe lângă prețul energiei în sine, în factura la electricitate mai sunt incluse și tarifele de distribuție și transport, subvențiile la energia verde, taxa de cogenerare, TVA și accize.

Cum arată noile tarife

În cazul Enel, cea mai bună ofertă era Enel Simplu Anual. Aceasta venea cu un preț de 0,33 de lei/kWh, iar acum prețul a ajuns la 0,46 de lei/kWh, scumpirea fiind de 39,5%.

În factură, acest lucru înseamnă o creștere de 13 lei la 100 kWh consumați sau 15,5 lei cu tot cu TVA. Oferta Enel Fix Online Salut vine cu o creștere de la 0,23 de lei/kWh și abonament de 0,19 lei zilnic la 0,34 de lei/kWh și 0,35 de lei pe zi. Acest lucru înseamnă un plus de 47,8% la energie și 84,7% la abonament. În factură, acest lucru se traduce prin 19 lei plătiți în plus la 100 kWh.

În cazul Electrica Furnizare tariful din oferta Stabil 30 a crescut de la 0,32 de lei/kWh la 0,39 de lei, adică un plus de 21,8%. În factură, scumpirea este de 8 lei la 100 de kWh. Oferta este însă valabilă până la finalul acestei luni, mai notează sursa citată. La CEZ tariful de la oferta CEZ Eficient crește de de la 0,276 de lei/kWh plus abonament de 0,32 de lei pe zi la 0,31 de lei/kWh și abonament 0,38 de lei pe zi.

Astfel, există o scumpire de 8,11% la energie și 22,6% la abonament. În final, consumatorii vor trebui să scoată din buzunar cu 6 lei mai mult la 100 kWh consumați.

Tarifele sunt valabile doar până la finalul lunii septembrie. În fine, la E.ON, opțiunea Start Electric vine cu o creștere de la 0,34 de lei/kWh la 0,42 de lei/kWh, plusul fiind de 23,5%. Scumpirea ar fi de 9,5 lei la o factură de 100 kWh. O altă ofertă, numită Home Electric, venea cu 0,265 de lei/kWh și abonament de 0,4 lei pe zi, iar acum prețul este de 0,345 de lei/kWh și aceeași valoare a abonamentului. În acest caz, scumpirea este de 30,2% la energie, iar în factură acest lucru înseamnă alți 9,5 lei plătiți în plus la un consum de 100 kWh.

Care sunt cauzele scumpirilor ?

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, spune că „ANRE este un loc de oferit sinecuri, nu de rezolvat probleme ale consumatorilor”

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei și fost vicepreședinte al ACER – Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei, spune că lipsa investițiilor și costul tot mai mare al certificatelor de emisii de carbon sunt cauzele scumpirii energiei pe bursele de profil.

Acesta arată că nu s-au realizat centrale noi, cum ar fi instalarea a mii de MW de producție a energiei fotovoltaice. De asemenea, a existat o revenire a consumului, mai spune el.

Nici în prezent nu este bine gestionat procesul. ANRE este un loc de oferit sinecuri, nu de rezolvat probleme ale consumatorilor, care plătesc tarife mai mari și din cauza indiferenței și incompetenței ANRE. Răzvan Nicolescu: Întrebat ce sfaturi le dă românilor pentru a nu fi afectați de scumpiri, Nicolescu a spus că aceștia trebuie să consume mai eficient, să își negocieze tarifele și, pentru cei care pot, să își instaleze capacități proprii de producție.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că în acest an a existat deja o creștere de 18% a prețului energiei de la 1 ianuarie și o alta de 5% de la 1 iulie. Creșteri de prețuri la gaze și la carburanți Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că scumpirile vor fi resimțite mai mult la iarnă Pe lângă aceste scumpiri există și unele de 20% la gaze naturale, conform lui Chisăliță, iar acestea vor fi resimțite cel mai mult la iarnă, când consumul va fi mai mare.
Citeşte întreaga ştire: Scumpirea energiei în facturi: creșteri de preț de până la 48% la electricitate și de 20% la gaze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s