Desi detine 60% din rezerva totala de apa a Europei, Romania s-ar putea confrunta cu o criza in urmatorii ani

Cu 2.500 de izvoare şi 60% din apele minerale din Europa, România este unul dintre statele cu cele mai bogate resurse subterane de apă. Chiar şi aşa, nu este total ferită de pericolul unei crize la nivel hidrologic.

Care sunt efectele lipsei de apă pe plan global, ce impact are aceasta asupra României şi care sunt riscurile ca, într-o bună zi, acest element indispensabil vieţii să fie complet epuizat, va spunem imediat.

Când este foarte cald, bei apă, când pădurea arde, stingi focul cu apă. În apă cresc peştii, carnea săracului, iar cu apă sunt irigate, chiar şi în deşert, câmpuri cu cereale şi plante hrănitoare. Apa este viaţă, energie şi distracţie. Dar ce se întâmplă dacă o naţiune sau o comunitate rămâne fără acest lichid vital?

Circa un milion de oameni mor, anual, din cauza utilizării apei infestate sau a lipsei acesteia şi 844 de milioane de persoane nu au acces la apă potabilă, deşi 70% din suprafaţa Planetei Albastre este acoperită de apă.

Problemele legate de penuria de apă la nivel global nu mai reprezintă o chestiune ipotetică, ci o realitate concretă.

4 milioane de oameni aflaţi în pericol iminent de a rămâne fără apă, după ce, în urma unei periode de secetă de trei ani, resursele de apă stocate în rezervorul unui oraş au fost aproape complet epuizate.

Nu este un scenariu de film SF, ci s-a întâmplat deja, în octombrie anul trecut, în cel mai mare oraş din Africa de Sud, Cape Town. Primarul Patricia De Lille anunţa adoptarea unor măsuri drastice menite să facă faţă situaţiei fără precedent în care se afla metropola africană.

În faţa acestui scenariu care putea deveni, în doar câteva luni, unul morbid, autorităţile au înţeles că singura metodă de supravieţuire este adoptarea unor măsuri extreme. Aşa că au redus treptat cantitatea de apă pe cap de locuitor, până la aproape o şesime din consumul mediu al Statelor Unite.

Astfel, fiecare persoană a avut dreptul de a folosi zilnic maximum 50 de litri de apă.

Cu toate acestea, în urma calculelor s-a constatat că rezervorul oraşului nu poate suplini nevoia celor patru milioane de locuitori decât pentru o perioadă limitată de timp, iar data limită până la care consumul urma să fie acoperit a fost numită, cu o conotaţie apocaliptică, Ziua Zero.

Pe cititorii presei internaţionale, Ziua Zero poate, cel mult, să îi ducă cu gândul la un peisaj apocaliptic sau la o scenă de film. Însă, pentru patru milioane de oameni, Ziua Zero este o realitate concretă, sumbră, cu care este posibil să se confrunte curând.

Romania asa cum spuneam s-ar putea confrunta si ea in urmatorii ani cu o astfel de criza daca nu stim sa ne folosim moderat de resursele naturale. Resonsabilitatea ar trebui sa fie a fiecaruia.

Te-ai întrebat vreodată de câtă apă e nevoie pentru a produce hrana ori obiectele de care avem nevoie zi de zi?

Îți aducem noi în atenție un tabel orientativ.

sursa foto

Da, asta ar cam trebui să ne pună pe gânduri și, mai ales, să ne facă să acționăm.

Așadar, îți prezentăm câteva gesturi simple prin care poți evita risipa de apă, această resursă atât de necesară și importantă:

Apa

 • instalează un filtru de apă la robinet pentru a evita deșeurile pe care le presupune comercializarea apei îmbuteliate;
 • renunță la apa îmbuteliată – în prezent, industria de îmbuteliere a apei pompează anual miliarde de litri de apă – apă care aparține tuturor – din subteran  și ne-o vinde înapoi pentru a face profit. În afara faptului că suntem taxați pentru o resursă publică, companiile de îmbuteliere a apei sunt responsabile pentru producerea de sute de milioane de sticle de plastic. Potrivit Istitutului de Politică a Pământului (Earth Policy Institute), producătorii folosesc  în fiecare an 1,5 milioane de barili de petrol pentru  a produce apă îmbuteliată numai pentru piața de apă îmbuteliată din Statele Unite.
 • redu consumul de apă: fă duș în loc de baie, instalează reductoare la robinet, nu lăsa apa să curgă inutil, optează pentru un WC cu acționare dublă, spală rufele atunci când mașina de spălat e plină, etc.
 • în bucătărie: nu lăsă apa să curgă atunci când speli vasele; dacă trebuie să folosești o mașină de spălat vase, fă-o doar când mașina e plină de vase murdare și folosește setarea pentru spălare economică. Pentru a economisi energia, oprește mașina după ce clătește vasele și deschide ușa pentru ca acestea să se usuce singure, la aer. 
 • recuperează apa de ploaie, sau cea folosită, dacă poți să o filtrezi, pentru a o utiliza în alte scopuri, precum irigarea grădinii;
 • spală mașina atunci când plouă.
 • Folosind mai puțină apă fierbinte, economisiți curent și bani. Instalați robinete și capete de duș cu aerator pentru a reduce consumul de apă.
 • Închideți robinetul când vă spălați pe dinți. Când îl lăsați să curgă, pierdeți până la 8 litri de apă pe minut!
 • Dacă apa picură din robinet și când acesta este închis, încercați să reparați robinetul. Altfel puteți pierde până la 1 l de apă pe oră, echivalentul unei căzi întregi într-o săptămână.
 • Verificați să nu aveți scurgeri la toaletă. Un rezervor defect poate duce la pierderi de 200 de litri de apă pe zi − ca și cum ați trage apa de 50 de ori.
 • Udați-vă plantele seara târziu sau dimineața devreme, atunci când se pierde mai puțină apă prin evaporare.
 • Utilizați un termos. Dacă pregătiți o băutură caldă, fierbeți doar câtă apă vă trebuie sau turnați surplusul într-un termos; în acest fel apa rămâne fierbinte și o puteți folosi din nou.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s