Purtati haine colorate iarna! Va ajuta psihicul si va schimba chimia corpului

Iarna in general alegem sa purtam culori terne. Ce ar fi daca am incerca din anul acesta sa facem o schimbare? Sa avem mai mult curaj in a aborda tinute mai colorate. Niciodata sa nu puneti culoarea pe seama varstei. Atata timp cat stim sa facem combinatii frumoase si decente orice culoare este potrivita oricarei varste! Traim alte vremuri si este bine ca oamenii au mai multa indrazneala. Este poate unul dintre lucrurile pozitive ale acestui secol.

Daca nu aveti suficient curaj sa purtati mai multe piese vestimentare la o sigura tinuta, alegeti macar un element vestimentar colorat care sa sparga monotonia si sa va aduca o stare psihica buna. Pentru ca, da este dovedit ca tinutele colorate ne imbunatatesc starea.

Cumpără-ți o piesă vestimentară într-o nuanță caldă.

Indiferent care sunt culorile tale preferate sau culorile care sunt la modă într-un anumit sezon, chiar dacă îți plac culorile neutre, deoarece sunt mai versatile, încearcă să porți, mai ales în zile mohorâte, în care ai o stare de spirit proastă, piese vestimentare în nuanțe calde. Asta pentru că o haină colorată afectează, cu siguranță, starea de spirit a unei persoane.

De la ceva atât de simplu, chiar poți avea o zi mai bună, crede-mă. Acum nu spun că dintr-o dată trebuie să porți roz bombon sau un galben țipător, asta dacă nu porți, în general, haine prea colorate ( în orice caz, stai departe de culorile neon – chiar nu vrei să fii văzută de la un kilometru, n-ai nevoie de asta).

Dar nuanțele cu tonuri calde – fie că sunt nuanțe „cosmetice” – așa ca piersică, fie că este turcoaz, bej, nuanțe spre portocaliu – toate pot să-ți încălzează outfitul și să-ți îmbunătățească starea de spirit. Și să nu fii surprinsă dacă oamenii din jurul tău vor zâmbi când te vor vedea – le va îmbunătăți și starea lor de spirit.

 Psihologii sunt de parere ca, pentru a-ti imbunatati starea de spirit, pentru a-ti creste increderea de sine, poti incepe prin a-ti schimba hainele si, mai ales, calitatea lor. Iata ce spun culorile hainelor tale, despre tine, potrivit psihologului Jennifer Baumgartner, in cartea sa “Esti ceea ce porti!”.

Haine rosii

Culoarea rosie simbolizeaza dragostea si romantismul, dar si puterea si dominarea. Rosul arata o persoana pasionala, orientata spre atingerea obiectivelor. Persoanele care obisnuiesc sa poarte rosu sunt lideri desavarsiti, sunt puternici si au o energie sexuala la nivel inalt.

Haine negre

Negrul este considerat culoarea universala a autoritatii. Studiile de specialitate au relevat faptul ca oamenii se simt puternici si competenti atunci cand sunt imbracati in negru. De asemenea, negrul dezvaluie o persoana simpla.

Haine albastre

Albastrul simbolizeaza unitatea, pacea, armonia, increderea. Cei care se imbraca de obicei in albastru sunt calmi si loiali. Au prieteni multi si relatii cordiale cu toata lumea. Albastrul este considerata culoarea ideala cu care se te imbraci la un interviu.

Haine verzi

Verdele este culoarea tineretii, a generozitatii, a bunastarii si a norocului. Persoanele care obisnuiesc sa se imbrace in verde sunt prospere. Verdele mai reprezinta, de asemenea, fertilitatea.

 Haine mov

Movul este culoarea creativitatii. Psihologii recomanda chiar ca, atunci cand ai nevoie de o idee, sa te imbraci in mov. Movul este genul de culoare pe care fie o iubesti, fie o urasti. Persoanele care obisnuiesc sa poarte culoarea mov sunt deschise la minte, au incredere de sine si nu se lasa influentati de parerea altora.

Haine albe

Albul semnifica simplitatea, inocenta. Persoanele care obisnuiesc sa se imbrace in alb simt nevoia de securitate in toate aspectele vietii.
 
Haine galbene

Galbenul te scoate cu siguranta din anomimat. Vrei sa iesi in evidenta, poarta galben. Galbenul converteste un anxios intr-un optimist notoriu. Persoanele care se imbraca de obicei in galben sunt alerte, energice, vor sa fie considerate diferite de ceilalti.

Haine maro

Maroul este culoarea pamantului. Persoanele care obisnuiesc sa se imbrace in haine maro sunt persoane stabile, conservatoare, analitice.

 
Haine neutre

Persoanele care prefera hainele neutre sunt introvertite, care vor sa se ascunda de restul lumii, care vor sa scape de responsabilitati.

Culorile sunt nimic altceva decât percepția omului cu privire la anumite frecvențe ale luminii. Și cum lumina este energie (la fel ca orice altceva din univers) și energia noastră internă este modificată de interacțiunea cu frecvențele luminii din jur. Așa se explică de ce o zi întunecată ne dă altă stare de spirit decât una luminată, de ce când purtăm o anumită culoare avem tendința de a ne simți mai încrezători decât atunci când purtăm altă culoare, șamd.

Chiar un accesoriu colorat poate schimba intreaga tinuta. In cazul de fata, geanta.

În cele ce urmează vom aborda puțin limbajul și semnificația culorilor.

Limbajul culorilor – semnificatia generalista a culorilor

De-a lungul timpului au fost efectuate extrem de multe studii prin care s-a încercat realizarea unei asocieri concludente între o anumită culoare și o stare de spirit. Totuși, trebuie să acceptăm și eroarea posibilă a rezultatelor și să acceptăm relativitatea interpretărilor noastre în raport cu singurul adevăr universal: lumina.

Semnificatia culorilor – Rosu

În general roșul este considerată ca fiind o culoare agresivă care inspiră putere, fiind înrudită cu focul. Roșul simbolizează atât iubirea, cât și lupta pentru viață și moarte, caracterul dominant, puterea.

Simbolistica roșului în istorie

 • Prima referință la această culoare datează din epoca fierului. Omul de Neandertal folosea oxidul de fier pentru a reda culoare caldă a sângelui și a vieții atât în arta rupestră, cât și în ritualul „înmormântării”;
 • În Egiptul antic, singura situație în care roșul era o culoare acceptată era în reprezentarea „coroanei roșii” a Nilului Egiptului de Jos. În rest roșul era asociat șarpelui și zeului-dușman Suteh. 
 • La chinezi în timpul dinastiei Chou (1050 – 256 Î. Hr) roșul era considerat drept culore sacră, dătătoare de viață – de aici și steagurile roșii comuniste de mai târziu.
 • În Creștinism roșul reprezintă culoarea sângelui jertfei, dar și culoarea infernului și a diavolului.
 • Tot în creștinism roșul este asociat întunericului, pasiunii sexuale, păcatului și, în cele din urmă, diavolului. În Cartea lui Isaia din Vechiul Testament se menționează roșul ca simbol al păcatului: „De voi fi păcatele voastre cum e cârmâzul, ca zăpada le voi albi” (1: 18).
 • Începând cu secolul XX, Satana a fost simbolizat ca fiind roșu în desenele animate, în filme și în materialele de marketing;
 • Le Roman de la Rose (Romantismul Trandafirului) – un poem francez scris în secolul al XIII-lea, a reprezentat una din primele asocieri realizate între iubire și roșu. De aici, simbolul a fost preluat în secolul al XIX-lea de poeții francezi și britanici pentru a cimenta relația dintre roșul trandafirului și sintagma „te iubesc”;
 • În alchimie, roșul împreună cu albul alcătuiesc un sistem dual ce semnifică arderea, procrearea, ideea că noua viață apare acolo unde albul se întâlnește cu roșul (respectiv sângele menstrual ce se unește cu sperma). De aici și una din simbolisticile mărțișorului ca simbol al vieții… despre care multă lume nu are habar;
 • În steagul României, roșul simbolizează sângele de sacrificiu vărsat cu vitejie de strămoșii noștri pentru bunăstarea neamului. Este un simbol de frăție.

Semnificatia culorilor – Orange (Portocaliu)

Portocaliul este culoarea spiritualității. Ea reprezintă meditația, cunoașterea, iluminarea, căldura, stimularea și bogăția.

Simbolistica oranjului în istorie

 • În Egiptul Antic, artiștii foloseau portocaliul pentru a picta mormintele. Mai târziu, aceasta a devenit culoarea manuscriselor;
 • În alchimie, portocaliul era asociat aurului, motiv pentru care era foarte căutat;
 • În secolul al XVIII-lea, portocaliul era utilizat pentru a înfățișa hainele Pomonei (zeiței abundenței roditoare);
 • În Confucianism portocaliul era culoarea transformării. Astfel, în China și India culoarea și-a luat numele de la șofran – cel mai fin și mai scump colorant din Asia. Conform confucianismului, existența este guvernată de interacțiunea principiului activ masculin (Yang) și principiul pasiv feminin (Yin). Cum galbenul era culoarea perfecțiunii și a nobilimii, iar roșu era culoarea fericirii și a puterii, combinația celor două era comparată cu lumina și focul, spiritualitatea și senzualitatea (două forțe opuse, dar cu adevărat complementare).  Așa devine interacțiunea celor două – portocaliul – culoarea transformării;
 • În Budism, portocaliul este culoarea iluminării, cea mai înaltă stare a perfecțiunii. Buda însuși purta robe de culoare orange. 

Semnificatia culorilor – Galben

Galbenul este adesea asociat geloziei, dar și optimismului, bucuriei, luminii protectoare a soarelui și bogăției. 

Simbolistica galbenului în istorie

 • Galbenul a fost asociat încă din cele mai vechi timpuri soarelui și abundenței;
 • Galbenul auriu este adesea atribuit dragostei de cunoaștere;
 • În alchimie această culoare indică o treaptă a transformării materiei în „piatra filosofală”;
 • În Franța secolului al X-lea, ușile criminalilor și ale trădătorilor se pictau adesea în culoarea aceasta;
 • În China galbenul este culoarea fericirii, a gloriei și a înțelepciunii. Primul împărat al Chinei a fost numit Împăratul Galben, iar ultimul împărat, Puyi (1906 – 1967) a descris în memoriile sale cum fiecare obiect care l-a înconjurat încă de când era copil era galben. Aceasta este culoarea care insuflă conștiința naturii cerești și face fiecare om diferit;
 • În Islam, culoarea aceasta simbolizează înțelepciunea, în timp ce în Europa Medievală reprezenta rațiunea.
 • În steagul României galbenul simbolizează bogăția grânelor și dreptatea. 

Semnificatia culorilor – Verde

În general culoarea verde simbolizează speranțaliniștea, viața. Există mai multe nuanțe de verde, și pentru fiecare dintre acestea s-au identificat diverse interpretări de-a lungul timpului:

Simbolistica verdelui în istorie

Cititi AICI intregul articol extrem de interesant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s